Hrčka na prste

Dobrý deň, mám 24 rokov a asi pred týždňom som si objavila na prostrednom prste ľavej ruky hrčku. Nachádza sa na poslednom článku, kde sa prst spája s dlaňou.

Otázka

Dobrý deň,
mám 24 rokov a asi pred týždňom som si objavila na prostrednom prste ľavej ruky hrčku. Nachádza sa na poslednom článku, kde sa prst spája s dlaňou.

Hrčku na pohľad nevidno, je tvrdá a nedá sa s ňou hýbať.Pri hmate je ako malá korálka vyrastajúca z kosti priemeru 0,5 - 1 cm. Bolestivá je len pri silnom zatlačení, alebo zovretí niečoho do ruky.

Iné zdravotne problémy nemám, až na momentálne nadmerné vypadávanie vlasov, čo asi súvislosť nemá. Som v zahraničí, takže ak by to bolo vážne, musím to riešiť cez pohotovosť.

Odpoveď

Toto určite nevyžaduje návštevu pohotovosti ale stačí, ak sa na to pozrie lekár, až sa pri nejakej príležitosti vrátite na chvíľu domov, alebo ak ste poistená v zahraničí, tak aj tam vám to môžu vyšetriť, prípadne urobiť RTG snímku. Najskôr ide o neškodný osteofyt, ktorý mohol vzniknúť po nejakej traumatizácii (udretie) do tejto oblasti.

Nemyslím, že je to niečo vážne a už vôbec nie súvisiace s nádormi. Ale občas to sledujte, či sa to mení a podľa toho zvoľte návštevu lekára. V súvislosti s vypadávaním vlasov je treba najprv objektívne stanoviť, či ide naozaj o nadmerné vypadávanie, a ak áno, tak si nechať skontrolovať niektoré hormóny, či prehodnotiť antikoncepciu, ak ju beriete. Brať menej liekov a používať menej chemikálií na vlasy, prerhodnotiť výživu a životosprávu a menej vyčesávať a zaťažovať mechanicky vlasy ťahom.