Všetko ma svrbí

Moj problém je ten, že už asi dva týždne ma všetko svrbí a teraz mi navyše aj začali vypadávať vlasy...vždy som ich mala pevné, husté, zdravé..žiaden problém...

Otázka

Moj problém je ten, že už asi dva týždne ma všetko svrbí a teraz mi navyše aj začali vypadávať vlasy...vždy som ich mala pevné, husté, zdravé..žiaden problém...už asi sedem rokov si ich aj farbím (nie trvácne ale zmývateľne farby)...mohlo to spôsobiť použitie henny? zhruba od vtedy mam problémy...vlasy sa lámu sú slabé, vypadávaju a svrbí ma pokožka hlavy ..a aj tela...alebo je to niečo iné?

Odpoveď

Príčin svrbenia, či padania vlasov môže byť niekoľko. Svrbenie kože celého tela najčastejšie vzniká na alergickom podklade. Alergénom môžu byť určité potraviny, nedostatok vitamínov, nová spodná či posteľná bielizeň, aviváž, prášok na pranie... Odporúčam Vám kožné, odborné vyšetrenie. Aj niektoré interné ochorenia sú sprevádzané svrbením - poruchy pečene, štítnej žľazy, cukrovka, atopický ekzém a pod. Preto pri hľadaní príčin by bolo vhodné aj interné vyšetrenie. Čo sa týka používania henny – pokiaľ používate čistú prírodnú, bez pridaných chemických látok, nemali by sa Vám vlasy a vlasová pokožka poškodzovať, ale naopak posilňovať a ozdravovať. Ale farbivá, ktoré môže obsahovať lacnejšia henna sú známe tým, že spôsobujú alergické reakcie (svrbenie, sčervenanie kože...) Príznaky sa prejavia do cca 12 dní.