Som prenášačom ESBL?

Pri prevoze do nemocnice som sa dozvedela, že je prenášač ESBL. Túto informáciu som počas jeho pobytu doma nevedela, je to výsledok nedorozumení.

Otázka

Pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku, môj pacient 91.r muž prišiel z nemocnice po zápale pľúc a moč.ciest s katétrom a nosovou sondou domov. Po troch dňoch doma musel naspôť. Počas týchto troch dní som sa o neho starala. Pri prevoze do nemocnice som sa dozvedela, že je prenášač ESBL. Túto informáciu som počas jeho pobytu doma nevedela, je to výsledok nedorozumení. V nemocnici povedali, že sa nemáme obávať, že je to nemocničná baktéria. Napriek tomu mám obavy, či som ju nedostala. Môžete mi napísať ako to vlastne je? Mám sa dať radšej otestovať? Som mladá žena, chcem mať deti a nechcem nakaziť partnera.

Odpoveď

ESBL (extended beta-lactamese producing organisms) je skratka používaná na označenie takých baktérií, ktoré sa vedie lepšie brániť proti penicilínom a cefalosporínom, teda proti antibiotikám, ktoré patria do tzv. betalaktámovej skupiny.

Predpokladám, že máte normálnu imunitu a tak ozaj sa nemusíte báť, že by to na Vás nejako "preskočilo" a tobôž, že by ste vy nakazili svojho partnera a nemôže prekaziť ani Vaše plány založiť si rodinu a mať dieťa. Ak by na Vás aj nejaká takátoi baktéria "preskočila" a Vy by ste sa stali jej nosičom, tak s veľkou pravdepodobnosťou by v krátkom čase tá baktéria vlastnosť ESBL stratila, nakoľko udržiavanie tejto vlastnosti je pre baktériu energeticky nevýhodné a baktéria si túto vlastnosť vypracuje iba ak je pod častým tlakom antibiotickej liečby (čo je zrejme aj prípad starčeka, o ktorého ste sa starali).