Biely jazyk a vyrážky v hltane

Už vyše 2 mesiace ma trápi biely jazyk a 1 mesiac vyrážky v hltane. Čo sa týka testov tak pečeň je úplne zdravá ( z krvných testov ) a v kultivácie z odberu z ústnej dutiny nič nezistili.

Otázka

Už vyše 2 mesiace ma trápi biely jazyk a 1 mesiac vyrážky v hltane. Čo sa týka testov tak pečeň je úplne zdravá ( z krvných testov ) a v kultivácie z odberu z ústnej dutiny nič nezistili. Takže moja doktorka netuší čo mi je. Ja sa bojím, či by to byť chlamydia pneumoniae alebo dokonca trachomatis... pred cca 4mi mesiacmi som mal urologické problémy - vyrážky na penise a nepomohli antimykotika ale prípravok Primafucort. Doktor bol rád, že aspoň niečo zabralo aj keď netušil čo som vlastne mal. Vyrážka sa sem tam objaví ale ked si ju na noc potriem Pimafucortom, tak zmizne. Najviac ma trápi to hrdlo. Často a vo väčšom množstve vychrchliavam hlieny.

Odpoveď

Vzhľadom na záber mojej odbornosti sa vyjadrím len k problémom súvisiacim s Vaším hrdlom. 1/ Vaša obava z infekcie chlamýdiou pneumoniae či chl. trachomatis sa mi v danom kontexte javí neopodstatnená. 2/ Obraz Vášho hrdla svedčí o dlhodobom dráždení hrdla zo zatekania hlienov: na zadnej stene nosohltanu máte zvrásnenú sliznicu so zmnoženým lymfoepitelovým tkanivom. Pôvod tohto zatekania je najpravdepodobnejšie v alergii (pokiaľ ale náhodou konzumujete nadmerné množstvo alkoholu, tak aj toto môže byť prispievajúci faktor). V rámci samoliečby si skúste kúpiť v lekárni malé balenie loratadinu, cetirizinu alebo podobného lieku a skúste ho týždeň užívať - ak sa Vám problémy zmiernia, tak to s veľkou pravdepodobnosťou svedčí pre alergický pôvod a v takom prípade by pravdepodobne bolo vhodné liečbu doplniť aj niekoľkotýždňovou aplikáciou nosového spreja s nízkodávkovaným kortikoidom (napr. Flixonase alebo Nasonex sú typickými reprezentantmi takýchto liekov).