Mám 37 rokov a neustále problémy s pleťou

Mám 37 rokov a neustále problémy s pleťou. Od puberty som chodila po rôznych kožných lekároch, vždy s dočasným pozitívnym výsledkom.

Otázka

Mám 37 rokov a neustále problémy s pleťou. Od puberty som chodila po rôznych kožných lekároch, vždy s dočasným pozitívnym výsledkom. Pred 15 rokmi som si myslela, aké to bude super, keď už budem mať tak 30 rokov a krásnu pleť bez vyrážok, ale žiaľ, opak je pravdou. V 30-tke mi konečne jedna kožná lekárka urobila kopec vyšetrení, rôzne stery priamo z vyrážok, krv, moč, stolicu atď. Našla mi helicobactera pylori, ktorého mi následne preliečila. Čakali sme, či to pomôže, ale nič. Jej zhodnotenie bolo, že mám zvýšenú tvorbu mazových žliaz. Predpísala mi liek Roaccutane, ktorý mi naozaj pomohol, bola som strašne šťastná, ale pozitívne výsledky na mojej pleti pretrvávali asi iba 5 rokov.

A znovu som tam, kde predtým, neustále sa mi robia vyrážky, nie vždy sa viem ovládnuť a nechať ich tak :-( Neviem sa teraz rozhodnúť, čo robiť. Mám z toho strašné komplexy a jednoducho sa necítim dobre, hlavne keď vidím moje rovesníčky s tvárou bez akné!!! Prosím, poraďte mi čo robiť, po kožných začať chodiť znovu? Je kopec kliník, čo používajú laser a pod. prístroje, len to je iba o šťastí a o veľkých peniazoch, lebo by som zakaždým musela vyskúšať, či mi to pomôže a toľko financií naozaj nemám.

Odpoveď

Dobrý deň, pri liečbe akné je veľmi dôležité zistiť príčiny vzniku. Častokrát sa jedná o veľmi individuálnu a zdĺhavú záležitosť. Chyba môže byť v nesprávnej každodennej starostlivosti. Pri osobnej konzultácii by som Vám vedela nastaviť najlepšiu starostlivosť. Odporúčam Vám sa o pleť pravidelne starať ráno i večer - čistiť čistiacim mliekom/gélom, dočistiť tonikom bez alkoholu a zvoliť vhodný hydratačný krém. Starostlivosť doplňte o hĺbkovo čistiacu masku (2-3x do týždňa), akné sadu s obsahom kyseliny salicylovej. Pomôcť môžu regeneračné séra i mikrodermálny píling (len pri nehnisavej forme akné). Nezabúdajte na správny nekomedogénny make up, ktorý slúži ako ochrana pleti.