Ako odstránim jazvy z tváre?

Na nose a nad perou mám dve jazvičky, na nose je trocha pod úrovňou kože (veľka cca 0,4cm) a nad perou je akokeby zle zahojená (trochu pod úrovňou a v strede vyvýšená, veľká cca 0,2cm).

Otázka

Na nose a nad perou mám dve jazvičky, na nose je trocha pod úrovňou kože (veľka cca 0,4cm) a nad perou je akokeby zle zahojená (trochu pod úrovňou a v strede vyvýšená, veľká cca 0,2cm). Tieto jazvy mám po kiahňach z detstva a keďže mi už začínajú dosť vadiť, chcela by som sa opýtať či je možné ich odstrániť touto metódou (frakčným laserom) alebo aká metóda, prípadne operácia by bola vhodná.

Odpoveď

Súčasná medicína má mnoho metód na ovplyvnenie jaziev, aby aspoň trochu lahodila oku. Ale nemá zatiaľ možnosť jazvu úplne „vyzmizíkovať“. Najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní sa pre vhodnú metódu na odstránenie jazvy je vek jazvy. Skúste najprv navštíviť dermatológa - existuje možnosť užívania lokálnych retinoidov či rôznych silikónových produktov – plátky, gély, tyčinky, ktoré by Vám mohli pomôcť. Odporúčam aj mikrodermálny peeling. Ak to nezaberie, tak až potom skúste laser. V niektorých centrách kozmetickej chirurgie sa robí tzv. laserový frakčný resurfacing, s pomocou ktorého možno vyhladiť jazvičky najmä po kiahňach. Princípom je šetrné odstránenie vrchnej vrstvy pokožky a tým obnovenie povrchu kože.