Rizikový polyp na maternici

V piatok na preventívke mi môj doktor povedal, že mám polyp na maternici. Keďže som už mala 44 rokov, mám si sledovať cyklus a keď budem veľa, často a dlho krvácať, tak mám prísť.

Otázka

V piatok na preventívke mi môj doktor povedal, že mám polyp na maternici. Keďže som už mala 44 rokov, mám si sledovať cyklus a keď budem veľa, často a dlho krvácať, tak mám prísť a zistíme, či je to polyp, alebo prechod, inak ak nebude problém, mám prísť až v januári na preventívku. Čítala som na internete, že polypy sú vlastne benígne útvary a sú považované za predzvesť rakoviny, a preto by sa mali hneď odstrániť. Je teda v poriadku rok čakať? Tiež sa mi ťažko posudzuje sila krvácania, nakoľko moja menštruácia je od pôrodu t. j. 6 a pol roka naozaj silná. Prvý deň potrebujem len pre predstavu maxi vložku aj maxi tampón a to mám na jednu hodinu. Nakoľko som odmietla antikoncepciu, tak intenzitu môjho krvácania p. doktor nerieši.

Odpoveď

Aj keď len časť polypov sa neskôr môže zmeniť na rakovinový útvar, je ich prítomnosť riziková, lebo nik nevie dopredu, ktorý útvar je rizikový a ktorý nie. Endometriálne polypy sa detekujú dnes napr. hysteroskopiou a zároveň sa pri tom môžu aj odstrániť. Nevidím dôvod vo vašom veku na ponechanie polypov, zvlášť ak sú spojené so silným krvácaním. Antikoncepcia má kopu nepriaznivých účinkov a to že ju neberiete nesúvisí s výskytom polypu. Ak to lekár nerieši, tak to riešte vy a požiadajte ho o odstránenie polypu najneskôr v tom januári o rok. Ak by sa však vaše problémy dovtedy zhoršovali, navštívte ho skôr, prípadne ich konzultujte aj s inými odborníkmi, alebo si nájdite gynekológa či gynekologičku vnímavejšiu a citlivejšiu k týmto ženským problémom.