Gastro-intestinálna neuróza a syndróm dráždivého čreva

V marci budem mať 16 rokov, v novembri roku 2013 ma v škole chytili silné kŕče do brucha nevládal som ani chodiť, na druhý deň to prešlo a ďalší deň zasa začalo.

Otázka

V marci budem mať 16 rokov, v novembri roku 2013 ma v škole chytili silné kŕče do brucha nevládal som ani chodiť, na druhý deň to prešlo a ďalší deň zasa začalo. Odvtedy ma bolelo brucho asi 3 mesiace. Krvné testy som mal v poriadku, moč tiež, stolicu tiež (odobrané vzorky krvi a stolice boli aj 10x ak nie viac) USG čreva v poriadku, USG celého brucha taktiež. Následne ma doktorka prehovorila aby som navštívil DFNsP BA. Tak som tam išiel a bol som tam 1 týždeň. Doktori mi sľubovali veľa vyšetrení, no nakoniec som absolvoval zasa iba odber krvi, stolice, moču. Potom sa rozhodli pre kolonoskopiu s ktorou som súhlasil - nález v poriadku, črevá čisté (odobrané vozrky na histológiu - výsledky ešte neviem). No bolesť brucha ako tak ustála teraz a už bolí iba občas za deň, tak tomu moc veľkú pozornosť nedávam, ale začala ma zasa trápiť bolesť žalúdka, bolesť svalov pálenie záhy - hlavne večer, škŕkanie v bruchu a v pľúcach (?), silný kašeľ, ktorý sa mení (chrapľavý suchý občas s prímesou hlienu [bez krvi]). Bolesť hrdla a nádcha a pri väčšej aktivite dýchavica. Teploty som nemal ani raz a ak som mal tak maximálne do 37,3°. Dostal som lieky - antibiotikum Sumamed 500mg 3 tablety (1/24hod) ktoré nezabrali, potom som si kúpil v lekárni Mucosolvan pastilky no nepomohlo. Ani iné lieky a sirupy nepomohli. V nemocnici som dostal ešte lieky, ktoré teraz ,,doberám´´ - DUSPATALIN 200mg a NUTROLIN - B.

Odpoveď

Váš popis a liečba nasvedčujú tomu, že ste celkom zdravý mladík ale máte stres a v dôsledku toho gastro-intestinálnu neurózu, ktorá sa prejavuje spektrom príznakov v tráviacom trakte a zvykne sa premieteť do tzv. syndrómu dráždivého čreva. Duspatalín sa indikuje práve na liečbu gastro-intestinálnych kŕčov a pri dyskomforte v črevách. Nutrolin B je probiotický preparát –výživový doplnok – ktorý vám má upraviť črevnú flóru. Nemusíte absolvovať zbytočne ďalšie vyšetrenia, ale musíte navštíviť okrem gastroenterológov aj psychológa a poradiť sa ako sa zbaviť prehnaných obáv a neurózy z čohokoľvek (napr. zo školy, skúšok a iných životných situácií a psychických záťaží). Vaše problémy sú psychosomatického charakteru. To znamená, že ste psychicky, precitlivelý, vnímavý a asi aj trochu preťažený a to sa odrazí napr. aj v telesných problémoch ktoré máte.

Krátkodobo je niekedy vhodná pri týchto stavoch aj lieková podpora psychofarmakami na potlačenie neurózy, ale nevyhnutná je hlavne relaxačná psychohygiena a zavedenie psychohygienických pravidiel a režimu do vášho života a tréning psychickej odolnosti, ktorý by ste mal konzultovať s psychológom. Popri tom musíte mať aj pravidelnú výživovú a diétovu terapiu, ktorú preberte s gastroenterológom. Nájdete ju aj v mnohých minulých otázkach a odpovediach v tejto poradni. Celkovo ste zdravý mladý jedinec a nič zvláštne vám nie je a preto sa zamerajte spolu s priateľmi a blízkymi ľuďmi na nejaké športy a záujmy kľudného a zdravého relaxqačného charakteru, ktoré budú kompenzovať vaše stresy v škole a pod. Len lieky a vyšetrenia vás z problémov nedostanú. Nutná je radikálna zmena a úprava životosprávy, výživy a psychohygieny.