Neschopnosť vykonávať zložitejšiu činnosť

V novembri 2013 mi prišlo veľmi zle, zoslabla som, dostala som zimnicu, teplotu, mala som pocit, akoby som dostala chrípku.

Otázka

Mám 1,5 ročné dieťa. V novembri 2013 mi prišlo veľmi zle, zoslabla som, dostala som zimnicu, teplotu, mala som pocit, akoby som dostala chrípku. Odvtedy som už tretí mesiac neschopná vykonávať zložitejšiu činnosť. Veľakrát sa mi stane, že ráno vstanem a nevládzem nič - myslím fyzicky. Bolia ma ruky, nohy sa mi podlamujú. Okrem starostlivosti o dieťa už nerobím takmer nič, šetrím sa a oddychujem. Stavy únavy mám však stále. Stačí, aby som sa len minimálne ponamáhala, napr. bežná vychádzka a keď prídem domov, dostanem triašku a nevládzem nič. Trasú sa mi ruky, cítim sa slabá a chce sa mi spať (v ktorúkoľvek hodinu dňa). Vyšetrenia u lekára sú všetky negatívne - základny rozbor krvi (vrátane štítnej žľazy) mám dobrý.

Odpoveď

Máte maličké dieťa, ktorému sa venujete „ako vám sily stačia“. A to nie je málo. Ste v jednom kole. Kŕmenie, prebaľovanie, varenie, upratovanie. A to všetko každý deň a dookola. Čudujete sa, že ste unavená? Starostlivosť o dieťa je totiž vyčerpávajúca činnosť. Ak nemáte dostatok času na primeraný odpočinok, ste v neustálom strese, organizmus niekde uvoľní „ventil“. Alebo vás takto upozorní, že je načase dopriať si dostatok odpočinku. Vrátane úpravy životosprávy. Tu by som videl možný zdroj vašich ťažkostí. Zamyslite sa, či sa voči svojej životospráve neprehrešujete.

Máte dostatok tekutín? Pijete pravidelne a v dostatočnom množstve? Pijete len pri pocite smädu? Dospelý človek by mal denne vypiť 2 – 3 litre tekutín. Nedostatok tekutín v organizme vyvoláva pocit únavy. Pijete pravidelne kávu? Podľa najnovších výskumov aj pravidelné pitie kávy môže spôsobovať pocit únavy...

Ako sa stravujete? Je vaša strava vyvážená? Alebo sa riadite heslom všetko pre moje dieťa, ja nie som dôležitá. Máte možnosť spať dostatočne dlhú dobu a po zobudení sa cítiť odpočinutá. Alebo ste chronicky nevyspatá! Predstavujem si, že váš denný program je jedna veľká monotónia a stereotyp. Ďalšie príčiny vedúce k únave. K tomu môže prispieť aj to, keď si po vyčerpávajúcom dni sadnete večer k televízoru. Človek má potrebu oddýchnuť si a zrelaxovať. Televízor však mnohí odborníci považujú za akýsi „vysávač energie“. Pokúste si, ak je to možné, upraviť denný režim a výsledky sa o krátku dobu určite dostavia.