Mama podráža moje sebavedomie

Neučím sa na samé jednotky, ale nie preto žeby som bola hlúpa, len som lenivá a uvedomujem si to. Ona zakaždým čo urobím podráža moje sebavedomie.

Otázka

Som v maturitnom ročníku a od detstva mám problém s mamou. Neučím sa na samé jednotky, ale nie preto žeby som bola hlúpa, len som lenivá a uvedomujem si to. Ona zakaždým čo urobím podráža moje sebavedomie. Vždy mi nadáva, hreší po mne. Už som z toho unavená a rozhodla som sa odsťahovať sa k priateľovi. Ten ale žije dosť daleko od mojej školy, preto riešim či mám vydržať do mája alebo skrátka urobiť razantný krok a odísť preč. S nikým iným problém v rodine nemám, iba s ňou. Už viac neznesiem to ponižovanie a nadávky, čo mám podla vás robiť?

Odpoveď

Nie je to bežné, že mama a dcéra majú takýto negatívny vzťah. Ale existuje to a má to množstvo príčin. To tu ale teraz nie je dôležité. Ste maturantka, a v tejto chvíli je ukončiť školu podľa mňa pre vás to najdôležitejšie. Odporúčal by som preto tak ako píšete „vydržať“ doma, ukončiť školu a prípadne prihlásiť sa na vysokú školu. Aj to by mohla byť cesta k osamostatneniu. Určite to zvládnete ak ste to dokázali vydržať až doteraz. V prípade, že by sa situácia zhoršila odporúčal by som vyhľadať pomoc psychológa najlepšie so zameraním na rodinnú problematiku. Nájdete ho na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v každom okrese.