Nezdravé sebapozorovanie a následná úzkosť

Asi pred 10. týždňami som si všimol, že pri pohybe hrudníka do strany, napríklad pri úklone, mi z hrdla ako keby vyšiel vzduch sprevádzaný chraplavým zvukom.

Otázka

Asi pred 10. týždňami som si všimol, že pri pohybe hrudníka do strany, napríklad pri úklone, mi z hrdla ako keby vyšiel vzduch sprevádzaný chraplavým zvukom. No keďže ma to nijak neobmedzovalo, neriešil som to. Po dvoch dňoch som začal pociťovať ako keby tlak vpravo v podbrušku. Nevedel som, ako sedieť, bol som z toho nervózny. Potom sa mi začala točiť hlava. Občas som pociťoval trpnutie prstov ľavej ruky. Zašiel som teda za doktorom, ten mi spravil sono brucha + semenníkov, popočúval ma a dal mi Xanax. Keď som ho začal užívať, problémy sa na určitú dobu stratili (cca 7 dní). Teda až na to chrčanie, no potom sa vrátili späť. Myslel som, že to je z chrbtice, tak som šiel na rehabilitáciu (nakoľko mám skoliózu a sploštenú krčnú lordózu). Rehabilitácia však nepomohla. Kúpil som si Kynedril a začal som ho užívať. 2 týždne bolo dobre, no potom sa príznaky zas vrátili. Znepokojuje ma to chrčanie pri pohybe hrudníka. Keď ležím na chrbte a hlboko sa nadýchnem, tak cítim ako keby zavibrovanie niekde 10 cm pod ľavou lopatkou. Tak isto cítim, ako keby niečo mám v krku pri ľavej kľúčnej kosti. Celý deň sa mi točí hlava, som nervózny, nepozorný. Ten pocit v krku ma núti občas odkašlať. Dosť sa bojím, či to nemôže byť rakovina pľúc alebo niečo podobné. Som muž, mám 26r.,175 cm / 80 kg. Nefajčiar.

Odpoveď

Prehnané sebapozorovanie vedie často k zbytočným obavám o zdravie, fóbiám, úzkostným stavom a namýšľaniu si hypochondriálnych diagnóz, ktoré v skutočnosti nie sú nijak závažné. To je váš prípad a preto vám dal lekár na ukľudnenie Xanax. Ten kinedril beriete úplne zbytočne. Určite nemáte nijakú rakovinu a všetky vami popisované príznaky a pocity sú prejavom bežných psycho-fyzických disproporcií a záťaží, ktoré pociťuje denne každý zdravý no pracujúci človek. Mali by ste pravidelne športovať a cvičiť vonku v prírode a na slnku a posilniť si kostrový systém, aby sa vám stabilizovala chrbtica. Skoliózne a ine problémy na chrbtici má takmer každý, vrátane mňa a musím si to denne kompenzovať pohybom, cvičením a posilovaním. Pri pohyboch hrudníka napr. pri cvičení sa stláčajú pľúca čo je spojené pri vydychovaní s intenzívnejšími zvukovými efektami a je to úplne normálne a v poriadku. Myslím, že ste vcelku zdravý mladý muž, máte aj dobrú životosprávu, len venujete prehnanú pozornosť sebapozorovaniu a zveličujete inak mierne zdravotné disproporcie a následne z toho máte zbytočné obavy. Pobavte sa občas s ľuďmi, ktorí majú skutočné zdravotné problémy, liečia sa a veľa si z nich nerobia a fungujú normálne v bežnom živote. Hneď vám bude ľahšie a vaše všedné problémy sa vám budú javiť ako nevýznamné a malicherné.