Vypadávanie vlasov, obočia a mihalníc

Čo by mohlo pomôcť zabrániť vypadávaniu vlasov, obočia a mihalníc? Kožná mi povedala, že mám dobré vlasy a nemám sa tým zaťažovať..

Otázka

Čo by mohlo pomôcť zabrániť vypadávaniu vlasov, obočia a mihalníc? Kožná mi povedala, že mám dobré vlasy a nemám sa tým zaťažovať (odporučila mi len zinok so selénom), ale ja si myslím, že to až tak v poriadku nie je. Som v puberte, momentálne mám vlasy kúsok pod plecia, ale ešte rok do zadu som nosila také zhruba po prsia. Priemer copu je 10 cm, čo síce nie je málo, ale mala som minimálne o tretinu viac vlasov. Keď si pred umývaním vlasy nerozčešem v odkvape zostane asi takých cca 20 vlasov. Padajú mi v priebehu dňa, ale neviem posúdiť, koľko to asi tak môže byť. Vo vankúši veľmi nezostávajú. Tiež mi elektrizujú a vzadu sa nedá, ani keď mám mokré vlasy, začesať cestička, nejaké rady? A k tomu obočiu, to som si nikdy nejako nevšímala, ale pred nedávnom (2 - 3 mesiace) som ho mala trochu viac vytrhané ako som chcela, už dorástlo, ale keď si pri vnútornom kraji prešklbnem raz za čas prstami zostane mi na nich aj 5 chĺpkov a už som z toho fakt zúfalá. Ďalej by som sa ešte chcela opýtať, či niekto z vás má nejaké skúsenosti, aj s týmto a čo mu pomohlo a ešte mám aj problémy s červenými lícami a oblasťou pod nimi. Nebaví ma každý deň nosiť make up, ale necítim sa bez neho dobre, vzhľadom na tie fľaky.

Odpoveď

Častokrát príčinami vypadávania vlasov môže byť stres, psychická nerovnováha, zmena v životnom štýle, sezónne výkyvy, nedostatok dôležitých vitamínov a stopových prvkov. Denne je normálne ak vypadne 50 - 100 vlasov. Samozrejme, nemusíme krvopotne vlasy denne počítať. Je normálne, ak Vám po česaní či pri prehrabnutí vlasov rukou niekoľko zostane na kefe alebo medzi prstami. Ak máte ešte k tomu dlhé vlasy môže sa zdať iba pár vypadnutých ako hŕstka vlasov, opticky vás to oklame tou dĺžkou. Elektrizovanie je najmä spôsobené suchosťou vlasu, preto odporúčam používať kvalitné kondicionéry, najlepšie je vlasy po aplikácii balzamu opláchnuť vlažnejšou vodou, ktorá vlas uzavrie. Vytrhávaním chĺpkov (obočia alebo inde) dochádza k poškodeniu vlasovej cibuľky, ktorá ma za úlohu vlas vyživovať. Častým oslabovaním vlasovej cibuľky sa môže úplne nenávratne deštruovať. Keďže ste nechali znova vyrásť poškodenú oblasť, bude potrebné vyčkať kým sa zregeneruje. Naše telo je úžasný systém, aj keď ho poškodíme, opäť sa dokáže zotaviť. Venujte pozornosť ošetreniu danej oblasti napríklad ricínovým olejom a úmyselne nepodporujte vypadávanie chĺpkov.

Pre začervenania na tvári si prečítajte článok www.zdravie.sk. V oblasti kožných problémov a zhoršenia stavu vypadávaniu vlasov a chĺpkov obráťte sa na odbornú lekársku pomoc. Moju radu neberte ako náhradu lekárskej starostlivosti.