Syndróm karpálneho tunela

Chcem sa spýtať, zistili mi na jednej klinike syndróm karpálneho kanála pravej ruky a môj problém je v tom, že bolia ma články na prstoch tej ruky.

Otázka

Chcem sa spýtať, zistili mi na jednej klinike syndróm karpálneho kanála pravej ruky a môj problém je v tom, že bolia ma články na prstoch tej ruky. Prosím Vás súvisí tento problém s tým alebo to je niečo iné.

Odpoveď

Syndróm karpálneho kanála je ochorenia postihujúce ruku, pričom sa vyskytuje častejšie u žien. Syndróm býva dôsledkom opakovaného preťažovania ruky (ťažko manuálne pracujúci) a určitými stereotypnými činnosťami ( práca s klávesnicou a myšou), dochádza k útlaku nervu v dôsledku zhrubnutého väzivového pruhu , šľachových pošiev ohýbačov prstov prebiehajúcich vnútri kanála, ktorého priestor je zúžený.

Pacient najčastejšie pociťuje bolesti ruky, prstov, veľmi nepríjemný je pocit mravenčenia až pálenia prstov ruky, ktoré sa môže objaviť cez deň, ale najmä v noci, dochádza k vypadávaniu premetov z ruky, môže byť prítomná aj stuhnutosť ruky, únavnosť, opuch, obmedzená pohyblivosť prstov. Diagnóza je stanovená EMG vyšetrením, v prípade ťažké postihnutia je vhodné operačné riešenie.