Cítim tŕpnutie v končatinách

Tŕpnutie však neprestávalo. Absolvovala som i mnohé masáže, nakoľko lekári skonštatovali, že trpnutie bude pravdepodobne z krivej chrbtice.

Otázka

Môj problém spočíva v tŕpnutí končatín. Pred 1,5 rokom mi začali na pravej ruke tŕpnúť malíček a prstenník, potom tŕpnutie prešlo do dolnej končatiny. Tŕpnutiu predchádzal celodenný pobyt na horách, kde silno fúkalo a večerné bolesti hlavy, ktoré sa nezmiernili ani po užití tabliet od bolesti. Po 3 dňoch trpnutia mi obvodná lekárka vzala krv na rozbor, všetko v norme, odoslala ma na neurológiu, kde boli vyšetrenia taktiež v norme. Podstúpila som i MR mozgu, všetko v poriadku. Tŕpnutie však neprestávalo. Absolvovala som i mnohé masáže, nakoľko lekári skonštatovali, že trpnutie bude pravdepodobne z krivej chrbtice. Dlhšiu dobu počas tehotenstva som mávala ešte občasné tŕpnutie prstov rúk i sem tam jazyka, koncom tehotenstva som sa nemohla však ani zohnúť, nakoľko som cítila ostrú bolesť z kĺbu smerujúcu k palcu na nohe... po pôrode to už nebola bolesť, ale opätovné tŕpnutie a divný pocit v nohe, akoby bola cudzia, nie moja. Sem tam sa mi opäť pridruží tŕpnutie spmínaných prstov na rukách, slabosť v nohe, ako i tŕpnutie tváre a občas i jazyka. Avšak nie je to tŕpnutie akoby v pravom slova zmysle, pretože keď ma niekto štipne, cítim to, ale tak tlmene. Problémy s chrbticou pretrvávajú, ráno mám problém otočiť sa na posteli, ruky a nohy mám stuhnuté, o krku ani nehovoriac. Pri tŕpnutí mám i pocit tachykardie a nedostatočného prísunu kyslíka, V minulosti som viackrát skončila i na pohotovosti so zvýšeným tlakom a vysokým tepom cca 120 úderov za minútu a pocitom dusenia sa. Po pichnutí magnézia mi problém ustúpil. Teraz mám 5 mesačnú dcérku a veľmi sa bojím, či každé ráno v pohode vstanem a budem môcť sa jej naplno venovať. Môžu tieto moje problémy s tŕpnutím a divným pocitom až znecitlivenia súvisieť s mojou chrbticou? Veľmi sa bojím, či to nie je niečo vážne.

Odpoveď

Veľmi podrobne ste popísali Vaše ťažkosti. Avšak nie je zrejmé, či ste mali realizované vyšetrenie driekovej aj krčnej chrbtice. Ak áno a boli výsledky negatívne, doporučila by som na základe Vami popísaných príznakov realizovať ešte test na tetániu a to cestou Vášho neurológa.