Syndróm karpálneho kanála

Ochorenie sa prejavuje nočným tŕpnutím, občas aj denné kľudové alebo ponámahové tŕpnutie, bolesťami alebo stuhlosťou rúk a prstov...

Otázka

Chcel by som sa spýtať: mám syndróm karpálneho tunela mám to aj na papieri len ma zaujíma čím to mohlo vzniknúť? nerobím vrcholový šport, neesemeskujem,na počítači netrávim vela času - v praci minimum. Prácu mám manuálnu a som vodič - veľa jazdím.

Odpoveď

Syndróm karpálneho kanála ( tunela) patrí medzi úžinové syndrómy, pri ktorých dochádza k stlačeniu nervu v mieste prirodzených úžin, kde je nerv v tesnom zovretí susedných tkanív. Počet postihnutých žien je 3-4x väčší než mužov. Medzi profesionálne príčiny syndrómu patrí dlhotrvajúca práca s nástrojmi (ako sú npr. skrutkovač, kliešte), prístrojmi (motorová píla, pneumatické kladivo), s hudobnými nástrojmi, ale aj práca s klávesnicou a myšou počítača. Ochorenie sa prejavuje nočným tŕpnutím, občas aj denné kľudové alebo ponámahové tŕpnutie, bolesťami alebo stuhlosťou rúk a prstov, znížením obratnosti , sily, opuchmi prstov. Diagnostika je na základe príznakov, manévrov vyvolávajúcich tŕpnutie, EMG vyšetrenie, prípadne ultrazvukové vyšetrenie. Možnosti liečby: kľudový režim, imobilizácia ortézou alebo umelohmotnou dlahou, podávanie liekov tlmiacich bolesť, fyziatricko-rehabilitačné postupy, podávanie liekov do oblasti karpálneho tunela, operačné riešenie.