Dilatácia vnútropečeňových žlčovodov a rakovina

Chcela by som sa spýtať čo znamená termín "intrahepatické žlčovody bez dilatácie" - na internete som sa dočítala, že je to karcinóm pečene.

Otázka

Chcela by som sa spýtať čo znamená termín "intrahepatické žlčovody bez dilatácie" - na internete som sa dočítala, že je to karcinóm pečene. Termín je uvedený v správe z USG vyšetrenia brucha mojej mamičky, ktorej diagnostikovali žlčníkové kamene, teraz je po laparoskopickej operácii. Je v poriadku, avšak prišlo jej predvolanie k obvodnému lekárovi a ja sa obávam, že je to možno kvôli výsledkom z histológie žlčníka (nepamätám si, či bolo v lekárskej správe uvedené doporučené histologické vyšetrenie).

Odpoveď

Výraz "intrahepatické žlčovody bez dilatácie" pri USG diagnostike znamená, že vnútropečeňové žlčovody nie sú roztiahnuté (dilatované), čiže sú v norme. Z uvedeného sa v nijakom prípade nedá usudzovať na prítomnosť karcinómu pečene. No znamená to, že v žlčovodoch nie je nejaký patologický útvar (napr. nádor), ktorý by mohol spôsobiť ich dilatáciu (rozšírenie). Neplašte sa preto a choďte si kľudne pre výsledky vyšetrení vašej mamky, ktoré boli vykonané. Či bolo zistené aj niečo iné, alebo nie na pečeni či v brušnej dutine, to sa dozviete z výsledkov.