Reumatoidné problémy zo streptokokovej infekcie

Pred 5 rokmi mi našli bacil streptokoka na mandliach a snažili sa to preliečiť tabletkami. Dostala som bolesti do kolien tak ma poslala všeobecné lekárka ku ortopédovi.

Otázka

Pred 5 rokmi mi našli bacil streptokoka na mandliach a snažili sa to preliečiť tabletkami. Bohužiaľ to nepomohlo, tak mi ich pred 4 rokmi vytiahli. Potom som chodila na stále kontroly ku všeobecnej doktorke na krv a podobne. Neskôr mi zistili vysoké ASLO. Mám ho zvýšené na 1700. Liečili mi to tabletkami a tým sa mi zničila aj pečeň tak mi pridali na jedálniček ďalšie tabletky a ASLO mi pomaly klesalo. Trvalo to 2 roky kým mi kleslo na 900 v tej dobe ma poslali na všelijaké vyšetrenia Kardio., Alergológiu... Dostala som bolesti do kolien tak ma poslala všeobecné lekárka ku ortopédovi no ten mi povedal že "rastiem", že to je tým ale nemám žiaden pocit že by som podrástla. Neskôr na to mi zistili boreliózu dali mi silné tabletky na preliečenie. Behom 2 týždňov som to už nemala ale tie tabletky mi spôsobili zvýšenie ASLA dvojnásobne a zvýšilo sa na 1800. Výskúšla som liečiteľov nič nepomohlo. Nakoniec mi doktori povedali, že si mám na to zvyknúť, že to už bude takto a nezmení sa to. Stále mám bolesti nôh a teraz ma často začína bolieť aj hlava. Už ma to prestáva baviť chodiť okolo doktorov, keď majú taký prístup. Tak prosím o nejakú radu.

Odpoveď

Úporné chronické pretrvávanie beta hemolytických streptokokov skupiny A v organizme aj napriek liečbe ATB je pomerne časté, zvlášť v prípadoch ako je váš, keď ho máte od detstva a možno bol vtedy nedbalo liečený a nedoliečený. No aj po doliečení niekedy zostanú reumatoidné problémy a vysiké hodnoty ASLO. Ak teda máte naozaj stále streptokoka, tak už nestačí štandardný prístup a bežná dĺžka liečby a rovnako treba zvážiť aj druh a kombináciu použitých ATB výlučne na základe stanovenia citlivosti voči danému kmeňu vzhľadom na možnú rezistenciu voči niektorým ATB. Lenže pretrvávanie vysokých hodnôt ASLO je čsté aj v prípadoch keď ste preliečená a už nemáte infekciu a testy na prítomnosť streptokoka sú negatívne. Predpokladám, že lekári pokladajú infekciu za odstránenú a samotné ASLO hodnoty vám kážu ignorovať, pretože s tým sa nedá nič robiť pokiaľ ide o lieky. No konzervatívne, životosprávou a otužovaním možno stav zlepšiť. Vy naozaj už nechoďte okolo doktorov, lebo ďalšie lieky teraz nepotrebujete. Poraďte sa len o tých ľahších liekoch s reumatológom ktoré občas zoberiete na potlačenie akútnych bolestí a zápalu v kĺboch a hlavne sa poraďte o možnosti rehabilitačnej liečby a aktívnych cvičeniach a pohybových aktivitách, ktoré by vám mohli pomôcť. Ste mladá a vaše kĺby potrebujú pravidelný rehabilitačný a rekreačný pohyb a pravidelné prekrvenie celého organizmu, aby sa z nich odplavila močovina a toxíny po streptokokovej infekcii.

Aj napriek bolestiam musíte začať denne opatrne cvičiť do spotenia, len pri tom dávajte pozor aby ste neprechladla. Začnite sa otužovať teraz v lete na vzduchu napr. 20-30 minútovým jogingovým behom alebo vychádzkami do kopca vždy adekvátne oblečená. Ak je zlé počasie zacvičte si do spotenia doma aerobické a posilovacie cviky. Podstatné je aby ste to robila denne okrem stavov keď ste chorá a oslabená či chcete zregenerovať a odpočinúť si. Dbajte aj na pestrú, ľahkú a dobrú vitaminóznu výživu. Dôležité je aby ste bola pod pravidelnou kontrolou skúseného krčiara a reumatológa a na ktorých sa budete obracať počas chorôb a pri akútnom zhoršení vášho stavu. No vždy keď vám bude lepšie nasaďte správnu životosprávu, otužovanie, posilovanie a pohyb. Rehabilitačné a rekreačné cvičenie do spotenia robí zázraky s bežnými reumatoidnými bolesťami kĺbov. Len nerobte žiadne extrémne športy. Usadnutý spôsob života a stuhnutosť a neprekrvenosť (zimomrivosť) vždy zhoršujú reumatoidné bolestia nielen u chorých ale aj u zdravých ľudí spôsobuje stuhnutosť reumatoidné pocity a prechodné reumatoidné bolesti kĺbov, kým sa nerozhýbu. Opatrný no pravidelný pohyb je základným predpokladom dobrej kĺbovej funkcie a kondície a prevencie kĺbových artritických bolestí a zápalov. Dôležitou podmienkou zlepšenia je aj príjemné prírodné antistresové prostredie a naladenie pri cvičení a športoch a vyhýbanie sa chronickému stresu a vyčerpanosti.