Podvýživa z nedostatočnej nevyváženej výživy

Mám už dlhšie istý problém. Mam veľké brucho, ale všetko ostatné mám chudé. Zdravo sa stravujem a bola som aj strašne chudá, ale potom som trochu pribrala.

Otázka

Mám už dlhšie istý problém. Mam veľké brucho, ale všetko ostatné mám chudé. Zdravo sa stravujem a bola som aj strašne chudá, ale potom som trochu pribrala. Ale to iba kvôli tomu, lebo mi to ostatní hovorili, že by som mala pribrať, tak som viac jedla. Najprv som si myslela, že to s tým bruchom bude tým, že som len nafúknutá z toľkej zeleniny a ovocia, ale uvedomila som si, že ho mám veľké aj keď niesom najedená a dlho som nič nejedla.Občas sa nafúknem aj naozaj keď sa prejem moc zeleniny alebo voľakého ovocia. To brucho je také, že neni ani mäkké, ani tvrdé. Vyzerá to hrozne a aj moja mladšia sestra si zo mňa občas robí srandu a hovorí, že som tehotná. Som z toho strašne deprimovaná a hambím sa za to a bojím sa aj vyzliecť do plaviek. Pred ľudmi sa ho snažím zťahovať. Občas si nevšimnú a jedna kamoška mi povedala, že kebyže je chudá jak ja, tak by do plaviek šla hneď. Ešteže sa mi to dá schovať na verejnosti.

Ale zťahovať brucho ma už nebaví. Voľakde som čítala, že to môže byť aj voda a že to môže súvisieť aj s pečeňou. Lenže problém je v tom, že zavodnenie spôsobuje soľ a ja slané akurát jem tak polievky, ryžu, arašidy, čo sú pražené a solené, a konzervy s cícerom alebo fazuľou. Inak všetko ostatné len zelenina, ovocie, sójové výrobky, oriešky, vajcia, mlieko. Jem iba ryby občas, iné mäso nie. Ešte aj športujem. Čítala som, že to môže byť aj z mrazenej zeleniny, ktorá sa roztopí a je v nej veľa vody ale inak neviem. Dokonca mi aj začali padať vlasy. Kedysi som ich mala krásne husté a tešila som sa z nich a teraz len plačem. Aj nechty mám tenké ako papieriky. Neviem čo mám robiť. Síce rozmýšlam, že pôjdem k doktorke, ale bojím sa, že by som musela brať nejaké tabletky.

Odpoveď

Vy máte príznaky kombinácie kvalitatívnej a kvantitatívnej podvýživy (malnutrície) a počiatočné príznaky ľahšieho nedostatku bielkovín čo sa prejavuje práve nafúknutým bruškom na chudom tele. Vaša výživa je nedostatočná čo do množstva a navyše disproporčná (len vláknitá strava) a nevyvážená a trpíte asi aj nechutenstvom. Možno je za tým aj nejaká psychická príčina. Príliš veľa vláknitej potravy, ktorú prevažne konzumujete, absorbuje na svoj povrch aj to málo živín ktoré prijmete a tie odchádzajú nevyužité von so stolicou. Vyvážená zdravá výživa obsahuje všetky zložky (tuky, cukry, bielkoviny, minerály, vitamíny) v určitom pomere pri ktorom splnia svoju výživovú a fyziologickú funkciu. Ak tvrdíte, že sa zdravo stravuje, potom nemôžete vynechávať základné typy potravín (napr. zdravé mäso, tuky a cukry či cestoviny a pod.) ako to robíte vy. Nafúknuté bruško majú hladujúce deti v Afrike, ktoré nemajú dostatok živočíšnych bielkovín a jedia len ťažkostráviteľnú vláknitú stravu (kwashiorkor).

Ak chcete svoj problém vyriešiť musíte urobiť viacero zmien vo výžive aj životospráve. Jedna z prvých zmien ktoré vám pomôžu zmenšiť bruško je, že budete jesť celkovo viac a všetko a to aj bielkoviny vo forme zdravého mäsa, rýb, vajec, syrov a pod. aspoň 4x týždenne. K tomu treba pridať pohyb, ale nie len aerobický, aby ste ešte viac schudla, ale hlavne pomalé posilnenie na zväčšovanie svalstva (bodybuilding) a celkovo pestrú výživu, hlavne formou tradičnej domácej stravy, bez akýchkoľvek obmedzení. Vy nepotrebujete nijaké zvláštne a už vôbec nie iba vegetariánske diéty. Jedzte všetko a veľmi pestro, tak aby ste začala pomaly priberať a súčasne s tým začnite posilovať, ale veľmi mierne a pomaly. Denne, trpezlivo robte na posilnenie svalstva a kostry pomalé posilovacie cviky (drepy, brušáky, kliky, na chrbát,vzpieranie a iné) prípadne aj s ľahšími činkami. Len tak sa dostanú vaše telesné proporcie do normálu, telo sa prirodzene osvalí a vyformuje, brušné svalstvo (brušný lis) sa vytvorí a dôjde k vyrovnaniu a stiahnutiu bruška. Tu vám nijaké tabletky od lekárov nepomôžu, len viac zdravo jesť a adekvátne posilniť svaly celého tela a tým aj kostru. Ak by ste mala nejaké psychicko-anorektické problémy a s nechutenstvom, môžete navštíviť aj psychológa. Verte že pestrá strava, posilnenie a pravidelné prekrvenie organizmu zlepšia vaše fyzické parametre, kvalitu vlasov aj psychiku. Niekedy je však potrebné navštíviť odborníka, aby vám pomohol nájsť psycho-somatické príčiny vášho nechutenstva a nejakú psychickú motiváciu a stimuláciu. Ak budete potrebovať ešte nejaké upresnenia, napíšte kľudne znova.