Depresia a problém pribrať

Mám 22 rokov a pri výške 172cm vážim len 46kg. Žiadným "zaručeným" spôsobom sa mi pribrať nedarí. Vždy som bola štíhla, ale nie takto. Problémy nastali asi 2 roky dozadu, kedy som začala viditeľne chudnúť, z tváre mi zmizol úsmev, som stále unavená, do ničoho nemám chuť, pridali sa aj depresie.

Otázka

Mám 22 rokov a pri výške 172cm vážim len 46kg. Žiadným "zaručeným" spôsobom sa mi pribrať nedarí, preto sa obraciam s prosbou o radu. Vždy som bola štíhla, ale nie takto. Moja váha sa zvykla pohybovať okolo 52-55kg. Problémy nastali asi 2 roky dozadu, kedy som začala viditeľne chudnúť, z tváre mi zmizol úsmev, som stále unavená, do ničoho nemám chuť, pridali sa aj depresie(predávkovanie sertralinom), problémy so spánkom (podľa potreby rivotril, hypnogen), svalové kŕče (xanax) a dokonca epilepsia(orfiril 2xdenne). Je mi úplne jasné, že "len" pribrať v mojom prípade nestačí, ale na zvládnutie ostatných problémov potrebujem silu, ktorú nemám. Chodím na vysokú školu, na ktorú sa nechcem vykašlať, ale tiež cítim, že takto to dlho už fyzicky nevydržím. Poradíte mi, kde mám začať?

Odpoveď

Zo skúsenosti vieme, že málokedy sa vecí dejú \"len tak\". Všetko má svoje pre a proti. Aj vaše chudnutie pred dvoma rokmi má určite svoje príčiny. Čo sa vtedy stalo a nedávate to do súvislosti? Organizmus pracuje ako spojené nádoby - systém. Ak nefunguje jedna časť systému je možné že nepracuje ani druhá. Ste vysokoškoláčka. Škola na vás kladie vysoké nároky a ak sa k tomu pridá aj prílišná zodpovednosť a dôslednosť, môže sa sťať, že vaša psychická \"vyčerpanosť\" sa odrazí aj vo fyzickej (telesnej) rovine. Odporúčam preto podrobiť sa detailným odborným lekárskym vyšetreniam, aby ste nezanedbali niečo, čo by sa mohlo v organizme objaviť. Následne ak budú vyšetrenia negatívne by ste mohli vyhľadať psychológa na dlhodobejšie terapeutické stretnutia a s jeho pomocou pracovať na zlepšení svojej psychickej ale aj fyzickej kondície.