Bolesť bradaviek nie je hneď rakovina prsníka

Už pár dní (konkrétne 3 - 4) ma trápi bolesť pravej bradavky. Je tvrdá a vystúpená, citlivá na dotyk aj čokoľvek iné. Nikdy predtým sa mi to nestalo, tehotná byť nemôžem, ešte som panna, mám 20 rokov.

Otázka

Už pár dní (konkrétne 3 - 4) ma trápi bolesť pravej bradavky. Je tvrdá a vystúpená, citlivá na dotyk aj čokoľvek iné. Nikdy predtým sa mi to nestalo, tehotná byť nemôžem, ešte som panna, mám 20 rokov. Menzes očakávam až o necelé dva týždne, tak som z toho dosť nesvoja čo sa to deje.

Odpoveď

Bolesti bradaviek môžu nastať z viacerých bežných či menej závažných dôvodov a nie sú v žiadnom prípade primárnym signálom vznikajúcej rakoviny v prsníku, zvlášť vo vašom veku. Bolesť, citlivosť, stvrdnutie, zápal môže vzniknúť najčastejšie z týchto dôvodov:

- hormonálne zmeny v rámci dospievania

- hormonálne zmeny v rámci menštruačného cyklu

- hormonálne zmeny v rámci tehotenstva

- pri kojení dieťatka

- zápal z infekcie

- zápal z mechanického dráždenia z podprsenky a šatstva z drsných a umelých vláken

- z iných menej obvyklých príčin

Vy síce máte menštruáciu až o dva týždne, ale ste v strede cyklu, kedy prebieha ovulácia a to je hormonálne významné obdobie. Aby ste sa poučila a presvedčila a poučila o čo ide a zbavila sa zbytočných obáv, navštívte lekárku gynekologičku v nejakom vhodnom termíne, keď je menej pacientiek a nechajte sa prezrieť a vysvetliť si o čo ide. A dovtedy buďte kľudná, lebo je to skôr bežný jav.