Kedy by som mohol začať cvičiť aby to neviedlo ku zhoršeniu stavu pečene

Vedeli by ste mi poradiť kedy by som mohol asi začať zase zľahka cvičiť, resp. keď budem naďalej užívať semienka z Pestreca budem môcť vykonávať fyzickú aktivitu tak, aby to neviedlo ku zhoršeniu stavu pečene.

Otázka

Mám 17 rokov. Koncom augusta som bol na odberoch a zistila sa mi infekčná mononukleóza. Hodnoty na pečeni som mal 3,5. Na odbery som išiel preto, lebo ma strašne bolelo hrdlo. Hrdlo som mal zahnisané tak mi lekár predpísal penicilín 750 mg, čo na pečeň nebolo asi moc prospešné. Keď sa zistilo, že mám mononukleózu, antibiotiká som užíval už 4 dni a lekár povedal že ich mám dobrať (do týždňa). Začal som držať diétu a brať Essentiále forte - vitamíny na pečeň, antibiotiká som dobral, hrdlo ma už nebolelo a cítil som sa celkom normálne. Mononukleóza mala u mňa pokojný priebeh (žiadne teploty ani nadmerná únava).

Po týždni som išiel zase na odbery. Hodnoty som mal 0,9. Po ďalších 2 týždňoch som bol znovu na kontrole a to už som mal výsledky v norme a prestal som dodržiavať diétu až tak prísne (začal som jesť syry, sladkosti ale mastným jedlám sa vyhýbam aj za normálu, takže to nebol až taký rozdiel), vitamíny som naďalej bral. Keďže som športovec a cítil som sa fajn tak som začal asi po týždni čo som mal výsledky v norme zľahka cvičiť. Nerobil som nič namáhavé, ani raz som sa nespotil. Ale aj tak som to zrejme nemal robiť lebo potom asi po treťom cvičení mi došlo zle a cítil som bolesti v miestach pečene a pichanie v hrudi.

Bolesti pretrvávali asi týždeň kým som navštívil lekára (mesiac a pol od zistenia mononukleózy) . Bol som aj na kontrole srdca a to mám v poriadku. Pečeňové testy som mal stále v norme ale na sone brušnej dutiny sa ukázalo, že mám zvačšenú pečeň. V bruchu som nemal zadržiavanú vodu. Prestal som samozrejme cvičiť, bolesti po nejakom týždni ustúpili, prestal som užívať vitamíny Essentiale forte a začal užívať olej z Pestreca Mariánskeho a pred týždňom som prešiel na semienka (3 čajové lyžičky denne a zapíjam 3 dcl vody). Už som sa cítil v poriadku, ale pred 2mi dňami sa zase prejavili bolesti v oblasti pečene.

Vedeli by ste mi poradiť kedy by som mohol asi začať zase zľahka cvičiť, resp. keď budem naďalej užívať semienka z Pestreca budem môcť vykonávať fyzickú aktivitu tak, aby to neviedlo ku zhoršeniu stavu pečene alebo ku zastaveniu jej regenerácie a je možné, že tie bolesti, ktoré mám teraz môžu súvisieť s psychikou? Cvičenie je pre mňa veľmi dôležité.

Odpoveď

Pri Vami uvedených komplikáciách s pečeňou môžem odporučiť naďalej užívanie Pestrec-a mariánskeho. Treba byť však trpezlivý, nakoľko až zhruba po troch mesiacoch užívania sa dopracujeme k zdravej pečeni, kedy sa zmenší aj jej objem. Samozrejme, je to veľmi individuálne, u každého to môže trvať inak.

Čo sa týka samotnej mononukleózy, antibiotiká nie sú účinné pri jej liečbe, jedinou cestou je kľud a diéta. A práve kvôli tomu, že ochorenie napáda aj pečeň, je potrebné na telesnú aktivitu a športovanie na určitý čas zabudnúť. Odporúčam počkať minimálne tie 3 mesiace, kým sa pečeň dôkladne zotaví. Pokiaľ sú bolesti, určite to nezanedbávajte a poraďte sa s lekárom.