Neviem či stále ľúbim priateľa

Mám 24 rokov a mám skoro 5 ročný vzťah. S priateľom chodíme za prácou skoro 4 roky. No momentálne sme ostali na Slovensku. Kedže som bola doma tak som sa zoznámila cez internet s jedným chalanom s ktorým si veľmi rozumiem.Priateľa mám rada, len neviem či ho stále ľúbim.

Otázka

Mám 24 rokov a mám skoro 5 ročný vzťah. S priateľom chodíme za prácou skoro 4 roky. No momentálne sme ostali na Slovensku s tým že sa začneme učiť nemecký jazyk a pôjdeme si do sveta zarobiť trochu viac . Lenže pokiaľ sa nám doma podarilo nájsť si prácu tak sme boli doma mesiac. Za ten čas priateľ za mnou veľmi nechodil a ozýval sa mi asi 2x do týždňa. Kedže som bola doma tak som sa zoznámila cez internet s jedným chalanom s ktorým si veľmi rozumiem a šla som s ním 2x von na kamarátske stretnutie. Lenže stále ma láka chodiť na net mu chodiť odpisovať. Proste stále naňho myslím neviem si pomôct. Priateľa mám rada, len neviem či ho stále ľúbim.

Priateľ má 28 rokov no na svoj vek nie je taký zodpovedný ako by mal byť. Často zabúda kde čo položí stále niečo hľadá, nemá vlastný názor kde ho kto posunie tam ide. Veľa vecí riešim zaňho, pričom by som nemusela. Miestami mám pocit že by som chcela začať nový život lenže nemám odvahu opustiť priateľa bojím sa že to budem ľutovať. Proste neviem si predstaviť život s ním ale ani bez neho. A navyše neviem vydržať bez písania s chalanom s ktorým som sa spoznala a na druhej strane priateľa mám stále rada.

Odpoveď

Na dvoch stoličkách sa sedieť nedá. Dokážem si predstaviť, že po piatich rokoch sa vzťah medzi vami a vašim priateľom zmenil a snáď prešiel od fázy zaľúbenosti do fázy menej intenzívnej a búrlivej. Sama to popisujete tak, že priateľa máte stále rada. Za tých päť rokov ste si už ale stihli uvedomiť okrem pozitívnych vecí na priateľovi aj také, ktoré vám nevyhovujú alebo vyslovene vadia. Pre život v manželstve je nevyhnutné poznať najmä negatívne stránky partnera a na základe toho urobiť rozhodnutie. To rozhodnutie by malo odrážať práve tieto negatívne vlastnosti a stránky. A potom si musíme ujasniť to, či tieto negatívne stránky partnera dokážeme prijať prípadne ich tolerovať, alebo nie. Ak zvíťazí áno, teda že ich dokážeme tolerovať a partnera máme radi takého aký je, vzťah sa môže budovať ďalej. Ak ale nedokážeme partnera prijať takého aký je, potom by sme vzťah ďalej nemali budovať a lepšie je rozísť sa.

Vy ste možno práve teraz v tejto situácii rozhodovania. S priateľom ste zažili určite aj veľa pekných situácií a bolo vám spolu dobre. Aj preto si neviete predstaviť život s ním ale ani bez neho. Nie je dobré, ak vzťah, ktorý máte trvá len preto, že cítite ľútosť. Pekný a harmonický vzťah môžete vybudovať len ak je postavený na dôvere, tolerancii a láske. Ľútosť ako základ pre budovanie vzťahu tu nemá miesto. Povedzte si úprimne. Uvažovali by ste podobne aj vtedy, keby ste nestretli iného chlapca? Lebo aj toto stretnutie môže byť postavené na náhlom vzplanutí a zaľúbení a aj tu je potrebný dostatočný čas na spoznanie sa. Zaľúbenosť nosí ružové okuliare. Ak sa ale rozhodnete ukončiť jeden vzťah a začnete nový máte na to plné právo. Odporúča sa aby človek pred manželstvom zažil viac ako len jeden vzťah. Aby tak vedel lepšie zhodnotiť, čo mu viac vyhovuje, kto je aký a aký bude vo vzťahu. A ako som už vyššie povedal je dôležité spoznať najmä negatívne stránky človeka a potom sa rozhodnúť či ho chceme a vieme prijať takého aký je.