Ako sa zbaviť nepríjemných vyrážok na zadku?

Dobrý deň, mám 20 rokov a už približne 6 rokov ma trápia vyrážky na zadku. Predtým som nikdy žiadne vyrážky nepozorovala, ale každým dňom a rokom je to horšie a horšie, skúšala som už takmer všetko

Otázka

Dobrý deň, mám 20 rokov a už približne 6 rokov ma trápi tento problém, predtým som nikdy žiadne vyrážky nepozorovala, ale každým dňom a rokom je to horšie a horšie, skúšala som už takmer všetko, prečítala som XY fór a rád na túto tematiku, ale žiaľ nič nepomohlo, bola som aj u kožnej, tá mi predpísala nejakú vodičku na čistenie a krém aknemycin, taktiež nepomohlo, skúšala som všetko, púpavové vývary, mastičky, krémy ako sudocrem alebo pytiol, kalciovú masť, zinkovú masť.

Jediné čo mi ako tak pomohlo bol kokosový olej ale už ani ten v poslednej dobe veľmi nezaberá, po vyrážkach ostávaj tmavé fliačiky, ktorých zmiznutie trvá neskutočne dlho a nie raz boli vyrážky také bolestivé, až som si nevedela poriadne ani sadnúť. Naozaj je to veľmi nepríjemné a škaredé a neviem si s tým poradiť. Viem že je to veľmi individuálne a každému môže pomôcť niečo iné, ale skúšala som už naozaj všeličo a nechápem prečo nič nepomáha.

Odpoveď

Pokiaľ sa vám problém zhoršuje, odporúčam vám ešte raz navštíviť kožnú lekárku, prípadne aj inú. Liečba, ktorú ste mali doteraz podľa popisu vášho nálezu, nebola postačujúca. Pokiaľ nezaberá lokálna terapia, môže sa pridať aj celková-antibiotiká, retinoidy. Na zadku sa môžu tak ako aj pri akné, zapaľovať mazové žľazy, ale vyšetrením je vhodné vylúčiť prípadne aj iné diagnózy-folikulitídu hlbokú, podráždenú folikulárnu keratózu a iné. Preto treba ešte raz navštíviť dermatológa.