Dlhodobé akné

Už niekoľko rokov trpím na akné. 10 rokov dozadu som mala aj liečbu roacutanom, ktorá prebehla v poriadku. Až do kým som pred rokom nevysadila hormonálnu antikoncepciu a vyrážky sa mi po takmer 8 rokoch opäť vrátili. Po 9 mesiacoch som bola nútená opäť začať s HAK, a vyrážky opäť pekne miznú. Problém však je, že naozaj už nechcem byt na HAK.

Otázka

Už niekoľko rokov trpím na akné. 10 rokov dozadu som mala aj liečbu roacutanom, ktorá prebehla v poriadku. Až do kým som pred rokom nevysadila hormonálnu antikoncepciu a vyrážky sa mi po takmer 8 rokoch opäť vrátili. Po 9 mesiacoch som bola nútená opäť začať s HAK, a vyrážky opäť pekne miznú. Problém však je, že naozaj už nechcem byt na HAK. Robili mi všetky možné testy a nič sa nezistilo len, že mám pokračovať v braní HAK. Chcela by som sa Vás spýtať, či existuje nejaká iná náhrada, ktorá by mi zabrala na môj problém, okrem HAK. Keďže mám už 29 rokov, a chcela by som prestať s hormonálnou antikoncepciou, ktorú už beriem pomaly 11 rok.

Odpoveď

V prvom rade chcem upozorniť, že pre akné neplatí horná veková hranica, teda, môže sa objavovať aj po 30.roku života. Ak pretrváva dlhšie, je vhodné zvážiť vyšetrenie hormonálneho skríningu a vaječníku cestou gynekológa, ďalej endokrinologické vyšetrenie na štítnu žľazu, ak sú problémy s trávením, potom aj vyšetrenie gastroenterológom, vrátane potravinovej intolerancie. Pokiaľ všetko bude negatívne, potom máte predispozične hyperfunkciu mazových žliaz a v takom prípade je najvhodnejšie zopakovať kúru Roaccutanom. Pre Roaccutane platí, že v individuálnych prípadoch sa môže liečba opakovať viackrát, ale medzi jednotlivými kúrami by mala byť aspoň 6-mesačná pauza.

Antikoncepcia Vám akné nelieči. Antikoncepcia len chráni svojím účinkom mazové žľazy pred androgénmi, ktoré máme aj my ženy v krvi, ale pokiaľ sa vysadí u pacientky s predispozíciou silnej citlivosti mazových žliaz na kolujúce androgény v krvi, potom dochádza opäť k aktivácii akné. No a takto to bude prebiehať až dovtedy, kým sa ,laicky povedané, mazové žľazy vo svojej činnosti "neunavia". Veľkosť a činnosť mazových žliaz reguluje dobre práve Roaccutane.