Strach mladého fajčiara z rakoviny

Mám 18 rokov fajčím a spravila sa mi tvrdá hrčka tam, kde sa spája klúčna kosť do hrudnej. Je tvrdá a aj cítim bolesť. Je to akoby tá hrčka vyrastala z tej kosti. Mám aj dosť hlienov a bolesť pri ohryzku. Strašne ma tá hrčka vystrašila. Mám neskutočný strach z rakoviny, môže to byť ono?

Otázka

Mám 18 rokov fajčím a spravila sa mi tvrdá hrčka tam, kde sa spája klúčna kosť do hrudnej. Je tvrdá a aj cítim bolesť. Je to akoby tá hrčka vyrastala z tej kosti. Mám aj dosť hlienov a bolesť pri ohryzku. Strašne ma tá hrčka vystrašila. Mám neskutočný strach z rakoviny, môže to byť ono?.

Odpoveď

Ak máte taký veľký strach z rakoviny, tak potom prečo fajčíte. Je dobré, že ste sa vystrašil aj keď v tomto prípade to nebude ešte rakovina z fajčenia, lebo ste mladý a fajčíte ešte krátko. Jedine že by ste fajčil aspoň 60 a viac cigariet denne a viac ako 5 rokov. To ste dúfam nerobili.

Ten výrastok či hrčku si choďte dať vyšetriť najprv k bežnému obvodnému lekárovi, pretože z vášho popisu vôbec nie je jasné či ide o kostnú štruktúru , alebo nejakú tvrdšiu lymfatickú uzlinu. Máte navyše neliečený zápal v hrdle (laryngitídu) a z toho ste zahlienený a bolí vás hrdlo. Takže na rakovinu zabudnite a najlepšie urobíte ak aj na fajčenie tiež čím skôr zabudnete a choďte k obvodnému, alebo rovno ku krčnému lekárovi. Berte to ako výstrahu, lebo fajčenie spojené s chronickými ochoreniami dýchacích ciest vedie ku vzniku rakoviny oveľa skôr. No vy ste dostal šancu spamätať sa včas. Ale to neznamená, že teraz nemusíte ísť hneď k doktorovi s tým hrdlom a tou hrčkou.