Detská kozmetika pre citlivú pokožku

V oblasti zadku a okolo konečníka mám veľmi moc podráždenú a červenú a suchú pokožku. Neviem čo mám robiť. Mastičky mi to ešte viac podráždili. Svrbí ma to. Hygienu dodržiavam a po každej potrebe si to oplachujem s vodou.

Otázka

V oblasti zadku a okolo konečníka mám veľmi moc podráždenú a červenú a suchú pokožku. Neviem čo mám robiť. Mastičky mi to ešte viac podráždili. Svrbí ma to. Hygienu dodržiavam a po každej potrebe si to oplachujem s vodou. Trápi ma to dlhú dobu. Neviem čo si mám na to už robiť. Aké mastičky bez dráždivých konzervantov, farbív by Ste mi odporučili? Niečo čo by mi pomohlo??Krémy, šampóny a iné kozmetike prípravky mi len podráždia pleť či ma potom svrbí alebo je napätá a boli. Mala by som používať detskú kozmetiku vhodnú pre bábätká?

Odpoveď

Najprv by som vám poradil ísť na konzultáciu s kožnou lekárkou, aby vylúčila že ide o niečo špecifické kožné a aby vám poradila čoho sa máte vystríhať pri hygiene, obliekaní, stravovaní a pod. Takže si naplánujte návštevu u nej a medzitým postupujte aj podľa vlastných výsledkov. To znamená, že ak vám nerobia dobre bežné krémy, šampóny a kozmetika, tak všetko vylúčte. No a sama ste dostala správny nápad, ísť do oddelení s kozmetikou pre bábätka. Tam si vyberte základné a osvedčené hygienické a kozmetické prípravky. (nie tie z reklamy). Aj mnohé slávne modelky prezradili, že používajú najviac len základnú a často detskú kozmetiku a prostriedky a tie ktorým robia reklamu v skutočnosti nepoužívajú. Tento prístup je rozumný, lebo za honosnou reklamou sa väčšinou skrýva veľmi priemerný prechemizovaný produkt a často aj doslova podvod, pokiaľ ide o deklarované účinky. Napr. Nizoral podľa reklamy je vraj účinný šampón proti lupinám a keď som ho pred rokmi použil, tak sa to ešte mnohokrát zhoršilo. Vtedy som aj ja skúsil detský nedráždivý šampón a výsledok bol skvelý. Bežné šampóny mi príliš vysušovali kožu a dráždili svojími chemickými zložkami. Stačilo proste nedávať na pokožku nič chemické a iba občas umyť vlasy detským šampónom zn. Lilien, ktorý je robený z kojeneckej vody a odvtedy mám pokoj. Citlivá pokožka mnohých ľudí reaguje na prehnané používanie nekvalitnej kozmetiky podobne.

Rovnako príliš časté sprchovanie a umývanie, zbavuje pokožku prirodzenej ochrannej salinity, lipdickej vrstvy, enzýmovej ochrany, výživy a prirodzenej mikroflóry. Následným nanesením prechemizovanej neprirodzenej kozmetiky na takto odhalenú pokožku a sliznice vzniká u niektorých viac problémov než osohu. Vyskúšajte použiť aj detské mydielka, krémy a olejčeky, zásypy (púdre) a pod. a sama uvidíte či to pomohlo. A detskú kozmetiku však používajte len s mierou a keď je to nutné. Skúste po opláchnutí kožu a rektum veľmi dobre osušiť a potom aplikujte na okraj rekta len trochu mastičky „FAKTU“ (dostať v lekárni). Je to špeciálna masť na tieto prípady. Ak zaberie, tak už potom nepoužívajte pri každom umývaní rekta kozmetiku, ale len čistú vlažnú vodu a vyskúšajte občas aj oplach slanou vodou. Potom aplikujte faktu. Ak už problémy vymiznú prestaňte používať aj túto masť a aplikujte ju len občas, alebo keď sa ozve svrbenie.

Dajte pozor na stravovanie a diéty, aby ste nemala len dráždivú redšiu stolicu, ktorá toto pálenie a svrbenie spôsobuje. Rovnako vysoká prítomnosť kvasiniek v stolici spôsobuje svrbenie a zápal. No a uvedomte si, že pokiaľ ide o kozmetiku všeobecne, tak platí častokrát, že „menej je viac“ a netreba reagovať na všetky reklamné ponuky a veriť ich úžasným účinkom. Pozor aj na niektoré farby na vlasy, voňavky, telové sprchovacie mydlá a gély, telové krémy, odchlpovacie krémy, opaľovacie krémy atď. Mnohé sú veľmi agresívne.

Používajte spodné prádlo, ktoré neperte v agresívnych pracích prostriedkoch a nepoužívajte aviváž, ktorá ho síce dobre navonia, ale jej zbytky v prádle môžu alergizovať. Po vypraní prádla dajte viacnásobné plákanie (bez aviváže) a niektoré práčky to už majú vo funkcii „antialergické pranie“. Vyskúšajte na jemné veci a spodné prádlo aj ručné pranie obyčajným pracím jadrovým mydlom alebo mydlovými vločkami, ak ich ešte niekde dostanete kúpiť. Ak nie, tak si pracie mydlo môžete nastrúhať aj na škrabke na mrkvu a použiť ako prášok. Ten rozpustíte v malom množstve horúcej vody a získate vlastný, ekologický a veľmi účinný mydlový gél, ktorý použijete do práčky s pridaním trochu sódy bikarbóny. Vyperú vám mnohé škvrny lepšie než drahé a alergizujúce vybieľovacie pracie prostriedky. Alebo si kúpte prací prášok na detské prádlo, no nie hociktorý, ale sa poraďte s niekým kto má dobrú skúsenosť. Vyberajte si prášky s prirodzenejším mydlovým zložením.

No a na záver si uvedomte že kožné problémy úzko súvisia aj so stresmi a u dlhodobo stresovaných jedincov sa stupňujú a prechádzajú do závažnejších foriem.