Staphylococus v mandliach a rakovina?

Chcel by som sa informovať čo môže znamenať čierna bodka na ústnych mandliach na pravej strane. Prednedávnom som bol mierne nachladnutý, ale všetky výsledky z výterov boli negatívne, len dlhodobo (cca. už asi 3 roky) mám problém so zlatým stafylokokom, ktorý je podľa výsledkov masívny, ale prejavuje sa len ako akné na tvári.

Otázka

Chcel by som sa informovať čo môže znamenať čierna bodka na ústnych mandliach na pravej strane. Prednedávnom som bol mierne nachladnutý, ale všetky výsledky z výterov boli negatívne, len dlhodobo (cca. už asi 3 roky) mám problém so zlatým stafylokokom, ktorý je podľa výsledkov masívny, ale prejavuje sa len ako akné na tvári. Užíval som naň 2 krát aj antibiotiká, ale vždy sa potom po čase objavil. Mám aj dlhodobo viacero zväčšených uzlín na krku aj cca. 2 cm podľa sono vyšetrenia, ale aj onkológ aj ORL lekár povedal, že to je zväčšenie je spôsobené z dôvodu akné na tvári. Aký je váš názor? Čo môže byť tá čierna bod na mandliach?

Odpoveď

Tzv. „zlatý stafylokok“ (Staphylococus aureus) spôsobuje v infikovanom organizme pestrú paletu viac alebo menej závažných zdravotných problémov. V každom prípade ho treba preliečiť ATB, ale cielene až po kultivácii a stanovení citlivosti na konkrétny kmeň. Po preliečení môže byť pacientovi podaná vakcína Polystafana, alebo Staphage lysate na stimuláciu špecifickej imunitnej odolnosti proti stafylokokovým bakteriálnym kmeňom.

Problémom môže byť teda aj vaša znížená imunita, ktorej príčiny treba tiež hľadať. A tú čiernu bodku na mandliach by mal vidieť predovšetkým váš krčný lekár a vzhľadom na možnosť pretrvávania zlatého stafylokoka práve v mandliach by mal zvážiť po preliečení aj ich chirurgické odstránenie (tonzilektomiu). Vy navyše máte aj kožnú formu infekcie, čo vyžaduje náročnejšiu a komplexnú liečbu. Napriek nej zostáva časť liečených pacientov nositeľmi infekcie.

Pokiaľ ste sa obávali, že to má niečo spoločné s rakovinou tak úplne zbytočne, zvlášť ak vám aj onkológ vyšetril sonograficky uzliny. Dúfam, že nefajčíte, lebo riziká z fajčenia a infekcie súčasne sa vzájomne umocňujú. Teraz sa sústreďte spolu s lekármi na úplné vyliečenie stafylokoka, lebo ten vie svojimi toxínmi narobiť v organizme peknú šarapatu, ak je chronicky prítomný a v zvýšenej miere.