Hodgkinov lymfóm

Potrebovala by som vedieť, ako vyzerá krvný obraz u hodgkinovho lymfómu. Než s tým pôjdem za špecialistom, rada by som si porovnala svoje výsledky.

Otázka

Potrebovala by som vedieť, ako vyzerá krvný obraz u hodgkinovho lymfómu. Než s tým pôjdem za špecialistom, rada by som si porovnala svoje výsledky.

Odpoveď

Od iných typov lymfómu sa líši prítomnosťou tzv. Reed-Sternbergových buniek. Pri HL ide hlavne o zmnoženie (rakovinu) tzv. B lymfocytov. Pri včasnom zistení HL je liečba veľmi dobrá s vyše 80% úspešnosťou. Spúšťačom je často oslabenie a súčasne nejaká prudká a silnejšia viróza (napr. chrípka a pod.)či infekcia pri súčasne oslabenom imunitnom systéme organizmu. Vírusy a toxíny niektorých patogénnych baktérií majú mutagénny, klastogénny a teda „genotoxický“ účinok na chromozómy buniek (napr. aj krvných a v kostnej dreni).

Sama si stanoviť diagnózu z krvného obrazu neviete a je potrebný celý rad špecializovaných vyšetrení. Okrem toho je HS pomerne vzácny. V lymfatickom systéme a u lymfocytov existuje celý rad porúch, disproporcií a ochorení a ich presné diagnostické rozlíšenie je niekedy zložité aj pre špecialistu. Takže je dobré, že sa idete poradiť, ale hlavne si nič nenamýšľajte na základe vlastných uzáverov, lebo nešpecifické príznaky prechodné disproporcie a zmeny v krvnom obraze a v krvných elementoch sú možné a bežné aj pri menej závažných ochoreniach. Preto len na základe krvných vyšetrení sa nedá určiť HL ani iný lymfóm a jediný spôsob, ako je možné potvrdiť HL je histologické vyšetrenie tkaniva uzliny.