Trasenie rúk zo stresu

Už dlhšie som uvažoval na koho sa mám obrátiť s mojim problémom. Už od puberty sa mi neskutočne trasú ruky, ale nikde som nedostal jasnú odpoveď prečo. Lekárka mi spravila nejaké testy, povedala, že všetko je OK, len som jednoducho príliš vystresovaný.

Otázka

Už dlhšie som uvažoval na koho sa mám obrátiť s mojim problémom. Už od puberty sa mi neskutočne trasú ruky, ale nikde som nedostal jasnú odpoveď prečo. Lekárka mi spravila nejaké testy, povedala, že všetko je OK, len som jednoducho príliš vystresovaný. A áno som. Priznávam. Pracujem v službách, ako pomocná sila v kuchyni popri škole a veľmi rád by som sa dostal inde, resp. z kuchyne do reštaurácie ako čašník. Táto práca ma naozaj baví.

Lenže mám problém, že aj keď viem síce komunikovať (sám som prekvapený ako dobre) s každým zákazníkom a konať naozaj tak, aby sa mal dobre, pri práci ako príprave nápojov, či kávy som skľúčený pochybnosťami, zoviera mi žalúdok a som absolútne bezmocný. Jednoducho moja tréma a stres ma dostávajú do situácii, kedy vylievam nápoje, pokazím objednávky. Po škole by som veľmi rád vypadol do Prahy, kde by som chcel plnohodnotne pracovať, no bojím sa podobných záležitostí a práve preto vás prosím, ak jestvuje nejaký liek, ktorý by ma dokázal upokojiť alebo aspoň trošku zbaviť od stresu.

Odpoveď

Z vašej otázky som vyrozumel, že trasenie rúk je len psychická záležitosť. Nemáte žiadne zdravotné problémy – to potvrdilo vyšetrenie u doktora. Uzavrelo sa to tým, že ste príliš vystresovaný. Znamená to skôr to, že si neveríte a to spôsobuje, že v náročných situáciách sa cítite akoby paralyzovaný stresom. Stres nás sprevádza celý náš život. Ba dokonca je v niektorých situáciách tzv. hnacím motorom nášho správania. Ale vráťme sa k vášmu problému. Trasú sa vám ruky ako prejav neistoty. Skúste sa zamyslieť nad tým, čo sa s vami deje pred tým. Ako uvažujete? Nad čím rozmýšľate? Kedy ste si to všimli po prvý krát. Kto si to na vás všimne, keď „to je?“ Niekedy si totiž človek aj sám svojim myslením spôsobuje , že sa objaví presne to, čoho sa bojí. Stalo sa mu to, čoho sa najviac obával, píše sa v Biblii. Čo môžete robiť?

V prvom rade začnite pracovať sa svojom sebavedomí. Cvičte, trénujte, skúšajte. Dôverujte si. Vedome si hovorte dokážem to! Budem istý. Ak sa mi aj roztrasú ruky nebudem tomu pripisovať význam. Ruky sa prestanú triasť. Nedopustite, aby sa vo vašom vedomí usídlila myšlienka neviem, nedokážem, pokazím. Tak ako v športe aj tu platí: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Cvičte, cvičte a zas len cvičte. Až nadobudnete takú rutinu, že všetko začnete robiť automaticky a ani vás nenapadne myslieť na svoje neistoty.