Bolesti a somatické ťažkosti z depresie

Mám 23 rokov, v posledom čase som bola dosť zaťažená- štúdium na VŠ, súkromné problémy, tichá povaha. Od januára som trpela bolesťami hlavy, neskôr som dlho nemohla spať a bola som veľmi slabá. Pridali sa aj somatické ťažkosti, interné bolo v poriadku a tiež boli slabosti v období pred a pri menštruácii.

Otázka

Mám 23 rokov, v posledom čase som bola dosť zaťažená- štúdium na VŠ, súkromné problémy, tichá povaha. Od januára som trpela bolesťami hlavy, neskôr som dlho nemohla spať a bola som veľmi slabá. Pridali sa aj somatické ťažkosti, interné bolo v poriadku a tiež boli slabosti v období pred a pri menštruácii. Vo februári som bola na psychiatrickej ambulancii, bolo to popísané ako úzkosť, atypická depresia. Užívala som xanax 1; 0,5 a 0,25 mg, postupne som znižovala, teraz si dávam 0,25 mg ob deň. Bolesti hlavy ustúpili, no stále sa objavujú, bola robená aj magn. rezonancia mozgu - v poriadku. Okrem xanaxu užívam aj tianeptin sandoz 12,5 mg- 1-1-1 od februára. Chcem už xanax celkom vysadiť, z tejto dávky to už nebude problém? Tianeptin sandoz mám brať najmenej pol roka - môžu tieto lieky spôsobovať bolesti hlavy a ako ich môžem vysadiť? Okrem toho chodím aj k psychologičke. Celkový stav sa zlepšil, ale je stále prítomná neistota kvôli bolestiam hlavy a liekom. Prosím Vás o rady, či postupujem správne a ako si ešte môžem pomôcť.

Odpoveď

Vaše ťažkosti sú akoby dôsledkom doby. S podobnými problémami sa na mňa obracia veľmi veľa ľudí. Pozitívna správa pre vás je, že sú riešiteľné a postupne sa dajú odstrániť úplne. Lieky, ktoré užívate sú určite dôležité, ale ako správne hovoríte nie je dobré stať sa na nich závislým. To, či môžete vysadiť lieky a tiež všetky otázky o liekovej terapii ja posúdiť neviem, lebo na to nemám vzdelanie a nie som kompetentný. To vám najlepšie povie váš ošetrujúci lekár (prípadne psychiater, prípadne sa môžete poradiť aj v lekárni). Ak sa pýtate, či postupujete správne musím povedať, že áno. Kombinujete totiž farmakoterapiu s psychoterapiou a to je najvhodnejšia kombinácia na psychické alebo tak ako u vás somatopsychické ochorenia (problémy). Odporúčam naďalej stretnutia u psychológa.