Divertikulitída

Mám divertikulitídu. Prekonala som tri ataky, dvakrát hospitalizovaná, 6x som užívala antibiotiká Normix. Obávam sa zápalu pobrušnice pri ďalšom ataku. Po dobraní antibiotík mám pár týždňov pokoj a potom sa atak vráti.

Otázka

Mám divertikulitídu. Prekonala som tri ataky, dvakrát hospitalizovaná, 6x som užívala antibiotiká Normix. Obávam sa zápalu pobrušnice pri ďalšom ataku. Po dobraní antibiotík mám pár týždňov pokoj a potom sa atak vráti. Chcem sa poradiť, či sa dá stravou/cvičením/liekmi týmto atakom predchádzať. Každí lekár má inú radu - chorobu ignorovať, bez zvyškovú stravu, ďalší lekár zase naopak vlákninu, ďalší objemovú stravu alebo kombináciu. Veľmi chudnem, bojím sa jesť, neviem či je dobré cvičiť alebo nie, skúšam všetko. Operáciu mi neodporúčajú no obávam sa, že týmto spôsobom sa jej nevyhnem.

Odpoveď

Vaše ochorenie môže mať rôzne stupne od najjednoduchších, ktoré ešte možno ovplyvniť liekmi, diétou, pitným režimom a pohybom, až po stupne, kedy už je vhodná chirurgická liečba. Neviem vašu východziu váhu, takže ani neviem posúdiť či chudnete veľmi, lebo obezita a prejedanie sa veľkými dávkami jedla naraz, zhoršuje divertikulózne problémy. Preto ani nie je ľahké doporučiť vám charakter stravovania a diéty. V prvom rade je potrebné potlačiť zápal v čreve a potom možno robiť rad opatrení konzervatívneho (režimového a diétneho) charakteru.

V zásade platí, že ak ste práve v poriadku a bez akútneho zápalu, tak by vaša strava mala byť prijímaná radšej vždy v malých dávkach, viackrát denne a mala by obsahovať aj primerane jemnozrnnejšiu vlákninu (rozvarenú zeleninu, alebo rozmixované ovocie), ale nikdy nie samostatne, ale v zmesi s bežnou varenou, kašovitou stravou. Hrubozrnejšiu vlákninu a celé kusy ovocia a zeleniny aj so šupkami jedzte vždy v menších dávkach a s inou, kašovitejšou stravou, aby nedošlo k nahromadeniu šupiek v divertikule. Ide o to, aby sa strava ľahko posúvala v tráviacom trakte a pritom aby črevo bolo primerane aktívne, ale v stiahnutom stave. Strava musí byť nedráždivá aby nezhoršovala zápal. Samozrejme že v akútnom zhoršení a pri zápale sa nebudete na istý čas ládovať hrubovláknitou stravou, ale skôr mikrovlákninou a kašovitejšou stravou. Konzumujte dostatok kvasných potravín, aby ste si obnovila črevnú flóru po antibiotikách.

Musíte aj primerane piť, alebo jesť vždy šťavnatú kašovitejšiu stravu, aby jedlo nestagnovalo v čreve. Medzi jedlami nejedzte nič, aby ste na chvíľu odľahčila črevá od tráviacej činnosti. Pijte medzitým miešané liečivé bylinné čaje s trieslovinami sťahujúce sliznice a potlačujúce zápal, alebo včas uvoľňujúce zápchu a stagnáciu obsahu v čreve. Po liečbe antibiotikami treba vždy obnoviť črevnú flóru bifidickými preparátmi a kvasnými potravinami - bez príchutí, farbív a aditív (čerstvá bryndza, kyslé mlieko, jemne kyslá žinčica a ovčí syr, živé biele jogurty, kefír, kvasená zelenina a kapusta a pod.), ktoré opatrne a v malých množstvách konzumujte vždy s jedlom či po jedle, alebo počas jedla či primiešajte do varenej vlažnej potravy, prívarkov a polievok.

V prípade zápchy vypijte ihneď 3-5 a viac dcl vlažnej vody naraz (alebo nesladený mätový čaj) a dosiahnete pomerne rýchlo nutkanie na stolicu a jej ľahký priechod. Pijte pravidelne lekárom doporučené bylinné čajoviny a ich zmesi (napr. repík na sťahovanie slizníc a a mätu na uvoľnenie a iné) . Cvičte pravidelne cviky na brušný lis a stiahnutie brucha a pásu a postupne sa bude sťahovať aj črevo a bude mať menší sklon k tvorbe výduti (divertikulov). Obezita a uvoľnené veľké brucho len zhoršujú divertikulózne problémy.

Ak však už máte nejaký trvalo prítomný rozvoľnený divertikul, ktorý sa ani diétnymi, pohybovými opatreniami a zmenou váhy – zoštíhlením a liekmi nedá ovplyvniť, bude nakoniec potrebné pristúpiť k chirurgickému riešeniu. Neviem prečo vám operáciu neodporúčajú no to je na posúdení skúseného špecialistu. Vaše problémy nemôžete v žiadnom prípade ignorovať, ale musíte ich mať celoživotne pod kontrolou, žiť s nimi a naučiť sa špeciálnej životospráve a výžive a včasnej liečbe ktorá zabráni ďalšiemu zhoršovaniu stavu a výskytu nepríjemných recidív a akútnych epizód. Musíte aj požiadať skúseného gastroenterológa, aby posúdil, či ešte možno váš stav zvládnuť liekmi a spomínanými režimovými opatreniami, alebo sa treba pripraviť aj na chirurgický zákrok. Mali by ste chodiť na pravidelné kontroly a do gastro-poradne a nie iba vtedy, keď sa vám zhorší stav. Tak môžete včas predchádzať rôznym komplikáciám a peritonitíde (zápal pobrušnice), ktorej sa obávate. Jednoducho choďte k lekárom vždy, keď sa vám niečo nezdá a nič si nerobte z toho, že vás môžu pokladať za hypochondra. Neznamená to, že vám hneď majú dať nejaké lieky či antibiotiká, len sa chodievajte vždy aspoň poradiť, aby ste nedopustila prudké zhoršenie stavu a včas vykonala sama potrebnú prevenciu či prípadný liečebný zásah.