Erózie sliznice z tvrdej stolice

Som študentka vysokej školy a už niekoľko mesiacov mám vždy pri tvrdej stolici bolesti (ako keby zo mňa vychádzala žiletka). Tento problém sa objavuje iba pri tvrdej stolici a vtedy sa mi občas na toaletnom papieri občas objaví aj kúsok krvi. V stolici krv nie je a krv sa neobjavuje ani vtedy, keď túto bolestivú stolicu nemám. Inak žiadny problém nepociťujem.

Otázka

Som študentka vysokej školy a už niekoľko mesiacov mám vždy pri tvrdej stolici bolesti (ako keby zo mňa vychádzala žiletka). Tento problém sa objavuje iba pri tvrdej stolici a vtedy sa mi občas na toaletnom papieri občas objaví aj kúsok krvi. V stolici krv nie je a krv sa neobjavuje ani vtedy, keď túto bolestivú stolicu nemám. Inak žiadny problém nepociťujem. Niekedy je to aj každý deň, niekedy sa to neobjaví dlhšiu dobu. Všade na internete strašia kadejakými diagnostikami, preto sa obraciam na Vás, či je potrebné s tým ísť k doktorovi.

Odpoveď

Ste úplne zdravá, len málo pijete a máte tvrdú stolicu a sťažené vyprázdňovanie. Vtedy sa jemná sliznica konečníka natrhne a vytvoria sa erózie ktoré trochu zakrvácajú. Musíte dávať pozor na pravidelný pitný režim a stravovanie s obsahom vláknitej potravy (ovocie a zelenina). Pred jedlom, počas jedla a po ňom vypite viac tekutín, jedávajte aj polievky. Ak cítite, že stolica je tvrdá a máte problém s vyprázdnením, okamžite vypite naraz min. 3-5 aj viac dcl vlažnej vody, alebo vlažného mätového čaju (nie čierny a zelený). Pijte pravidelne počas dňa a jedál dostatok tekutím a jedzte častejšie varenú stravu, zeleninové prívarky a pod. Pozor, niektoré tekutiny a jedlá spôsobujú tvrdú stolicu (čierny a zelený čaj aj nestlé čaje vo fľaškách, repíkový čaj, vývar z ryže a mrkvy, čokoláda a pod.). Aj niektoré bežné ovocné čaje v nálevových sáčkoch sú kombinované často s čiernym a zeleným čajom a majú zastavujúci účinok na stolicu. Niekedy je aj sliznica konečníka citlivejšia ak ste brala napr. antibiotiká a máte narušenú črevnú flóru a trochu pomnožené kvasinky, ale to nie je teraz váš prípad.

Na zmäkčenie stolice jedzte občas s iným jedlom aj trochu masla, masti, slaninky a tiež ovocné džemy, koláče, kaše a prívarky a pod. Okrem toho dbajte na hygienu knečníka po stolici. Rovnako dlhé sedavé aktivity spôsobujú zápchy a preto dbajte aj o dostatok aktívneho pohybu počas štúdia. Ak sa nenaučíte dodržiavať všetky uvedené doporučenia, môžete neskôr mať problémy napr.s hemoroidmi(sú to rozšírené a zapaľujúce sa žily v konečníku).