Obavy z lymfómu po chrípke

Pravdepodobne som prekonala chrípku, prejavovala sa u mňa suchým a dráždivým kašľom a teplotami ale len vo večerných hodinách. Teploty ustúpili no kašeľ ostal a po vyše mesiaci sa neustále zhoršuje. Zároveň pred chorobou na sone štítnej žľazy lekár podotkol, že mám zväčšené uzliny.

Otázka

Moje problémy začali asi pred 2 mesiacmi. Pravdepodobne som prekonala chrípku, prejavovala sa u mňa suchým a dráždivým kašľom a teplotami ale len vo večerných hodinách. Teploty ustúpili no kašeľ ostal a po vyše mesiaci sa neustále zhoršuje. Zároveň pred chorobou na sone štítnej žľazy lekár podotkol, že mám zväčšené uzliny. Tie mám zväčšené doteraz a pribudla ďalšia - všetky na pravej strane krku. Bola som aj hospitalizovaná pre podozrenie zápalu srdca, bolel ma totižto hrudník - momentálne bolí v jednom mieste pri hlbokom nádychu alebo niekedy pri zakašľaní. Zároveň ma bolí chrbát, som neskutočne unavená, nevládzem stáť dlho. Všetky krvné výsledky sú v poriadku, robili mi testy na chlamídie, stery, všetko negatívne. Bola som na pneumológii, RTG pľúc, všetko v poriadku. EKG a ECHO taktiež v poriadku, mám len zvýšený pulz.

No a ja sa teda pýtam, či sa nemôže jednať o lymfóm. V rodine máme niekoľko výskytov rakoviny aj keď ani v jednom prípade sa nejedná o lymfóm. Verím tomu, že moje príznaky nemusia vôbec súvisieť s týmto ochorením, ale už som dosť zúfalá a hlavne nevládzem ani fyzicky ani psychicky.

Odpoveď

Vy ste prekonala nejakú silnú virózu neznámeho pôvodu s podobnými príznakmi ako má chrípka. To je pomerne bežné a mnoho iných vírusov má podobné príznaky len následky môžu byť veľmi rôzne a dlhodobejšie. Preto doliečovanie môže trvať aj niekoľko týždňov až mesiacov. Je možné, že sa pridružila aj sekundárna bakteriálna infekcie, aj keď neuvádzate, že by ste brala aj nejaké antibiotiká. Závažné virózy často veľmi dlho perzistujú (pretrvávajú) v organizme, ktorý je oslabený. Preto teraz dbajte na dobrú vitaminóznu výživu, pravidelný posilujúci spánok a regeneráciu, relaxáciu a primeraný pohyb na vzduchu a slnku, aby ste posilnila imunitu aj psychiku. Nerobte nič príliš vyčerpávajúce. Môžete vybrať aj nejaké imunostimulačné prípravky.

Opatrne posilujte a cvičte, chodievajte zavčasu spávať. Vaše obavy vzniku lymfómu sú predčasné. Musela by ste byť veľmi oslabená a imunodeficitná, aby k takému niečomu mohlo dôsť po tak krátkom čase. Zrejme ste však neuviedla všetky vaše predošlé a súvisiace zdravotné problémy, lebo ste sa zmienila, že ste bola pred chorobou na sonografii štítnej žľazy. Nie ste teda asi dlhodeobejšie úplne v poriadku a vaše problémy môžu mať aj iný pôvod a viróza je len následok nejakých zdravotných disproporcií a oslabenia. Problémy so slabosťou a únavou a psychikou, ktoré popisujete, by mohli totiž súvisieť aj so štítnou žľazou a tá zasa s nejakým dlhodobou a vyčerpávajúcou stresovou záťažou či celkovým psycho-somatickým vyčerpaním.

Prehodnoťte svoju životosprávu, výživu, pohybové aktivity a psychohygienu (relaxácia, regenerácia, spánok, rozptýlenie) a upravte ich ak sú nedostatočné. Musíte fyzicky aj psychicky posilniť. Vzhľadom na dobré výsledky vaších vyšetrení nebudeme hneď predpokladať, že máte lymfóm, ale že ide o nejaký iný problém na ktorý treba prísť, ale predtým treba vylúčiť či nie ste príliš psychicky a fyzicky oslabená. To sa dá jedine tak, že si zavediete na čas spomínané životosprávne a psychohygienické doporučenia a keď sa stav nebude zlepšovať tak až potom choďte znovu k lekárom so zdravotnými problémami, ktoré sa medzitým vyprofilujú. No možno nastane aj zlepšenie a nebudete musieť chodiť nikam. Využijte hneď teraz na posilnenie a oddych letný čas a dovolenku. Až keď to všetko nepomôže, treba preskúmať ešte možnosti nejakej inej skrytej bakteriálnej či vírusovej infekcie a cielenej liečby, prípadne endokrinologické vyšetrenia a pod.

Ak to však pomôže, bude potrebné aby ste pozitívne zmeny životosprávy, výživy a psychohygieny zakomponovala natrvalo do svojho života a prispôsobila ho svojím zdravotným potrebám.