Neverný priateľ

Mám 25 rokov a priateľa, ktorý má 29 rokov. Sme spolu 9 rokov a momentálne prežívam najťažšie obdobie svojho života. Spoznali sme sa keď som mala 16 a bezhlavo som sa do neho zaľúbila. Pred pár rokmi však vyšla na povrch priateľova nevera a moja tiež. Bolo to ťažké, ale odpustili sme si a začali odznova. No ešte pred pár dňami sa mi úplne zrútil celý svet. Dozvedela som sa, že priateľ ma podvádza celý čas, asi už od začiatku.

Otázka

Mám 25 rokov a priateľa, ktorý má 29 rokov. Sme spolu 9 rokov a momentálne prežívam najťažšie obdobie svojho života. Spoznali sme sa keď som mala 16 a bezhlavo som sa do neho zaľúbila. Bol presne taký, akého som vždy chcela. Vzhľadovo aj povahovo. Prežili sme si spolu veľmi veľa. Moja rodina ho doteraz neprijala pretože je Róm. Mama ma kvôli tomu vyhodila z domu keď som mala 17, všetci boli proti mne, akoby som bola vrah. Prežili sme si veľkú chudobu, aj bohatstvo. Po mojej maturite sme odcestovali do zahraničia, kde sme obaja pracovali v závode. Nebolo to ľahké a ja som sa trápila, pretože okrem práce, upratovania, varenia a spánku som nepoznala nič iné. Chcela som zmenu. Priateľ mi navrhol aby som si našla iné zamestnanie. Vôbec som nevedela čo. Poradil mi,aby som začala tancovať. Čiže striptérka... On sám to robil, keď sme sa spoznali, ale mne sa to nepáčilo tak s tým prestal, i keď mal veľa peňazí, bolo mi to jedno. Chcela som, aby mal normálnu prácu. A teraz to navrhol on mne? Povedal mi, že bude žiarliť a báť sa, že ma stratí, ale bude to rešpektovať, ak budem šťastnejšia. Jeho postoj som si veľmi vážila. Dala som sa na "povolanie" striptérky. Robím to dodnes, pomaly už 7 rokov.

Pred pár rokmi však vyšla na povrch priateľova nevera a moja tiež. Bolo to ťažké, ale odpustili sme si a začali odznova. Odôvodnili sme si to tým, že sme často bez seba, keďže stále cestujem, no domov som sa vždy vracala každý mesiac. Ja som sa z chýb poučila a odvtedy som neurobila žiaden prešľap. Je to už asi 5 rokov dozadu. No ešte pred pár dňami sa mi úplne zrútil celý svet. Dozvedela som sa, že priateľ ma podvádza celý čas, asi už od začiatku. Dobre vyzerá,potrpí si na svoj vzhľad a bez sexu dlho nevydrží. Navštevuje všetky možné zoznamky, vyhľadáva ženy,s ktorými sa stretáva, má s nimi sex a dodnes je z mnohými z nich v kontakte.

Má niekoľko nickov na internete, viac telefónnych čísiel, vymazáva históriu a skrýva si telefón. Trvá to už roky. Ale klamala som samu seba, pátrala po pravde, no bolo ťažké niečo zistiť.A keď som aj zistila, vždy mi to odôvodnil tým, že mu ubližuje moja práca, že žiarli, že sa cíti sám a chybám mu a tiež chce byt obdivovaný ako ja v práci.

Celý čas som mu bola oporou vo všetkom, pomáhala som mu aj finančne, keďže stálu prácu nikdy nemal. V sexe som mu tiež vyhovela, vo všetkom čo chcel. Stála som pri ňom v dobrom aj v zlom. Všetci ostatní chlapi ma vždy chválili aká som pekná, dobrá, milá atď. Ja som si nikoho nevšímala. Chcela som len jeho lásku, vernosť, oporu a úctu.

Zrútil sa mi cely svet a neviem ako ďalej. Už mu nedokážem veriť, ale neviem si predstaviť svoj život bez neho. Neviem či budem ešte niekedy šťastná. Nechce sa so mnou rozísť, vraj ak zmením prácu, zmení sa aj on. Ale neverím tomu, pretože aj v časoch keď som študovala či pracovala v závode, už vyhľadával iné ženy. Nemyslím si, že moja práca je dôvodom jeho nevery. Ale neviem čo iné to môže byť. Dala som mu všetko čo som mohla. A namiesto toho aby o mňa bojoval, vymenil ma hneď za hocijaké ľahké ženy z internetu? Sú ony snáď lepšie, len preto, že majú normálnu prácu a pritom sa ponúkajú mužom na internete? Som horšia len preto, že tancujem a pritom som mu dala srdce na dlani?

Túto prácu som tiež robila celý čas len kvôli nám,aby som nám uľahčila život, lebo viem, že doba nie je ľahká. Ale vždy som mala svoje hranice, aj keď som v minulosti tiež zakopla. Ale to sa môže stať predsa aj "nestriptérke"

Toto je tá veľká láska z jeho strany, ktorú mi sľuboval do konca života? Nechce sa so mnou rozísť, ale načo som mu keď hľadá stále inde? Cítim veľký smútok, nenávisť, lásku, sklamanie, poníženie. Neviem ako ďalej, a prosím Vás o radu a pomoc.

Odpoveď

Láska nebeská. Tak nejako ste to cítili, alebo sa mýlim? Aspoň z vášho listu som to takto pochopil. Všetko bolo naj. Vzali ste si ružové okuliare a doteraz ste si ich asi nezložili. Nevideli ste možno to, čo videli vaši blízky. Možno nie preto ho neprijali, že je Róm, ale možno videli niečo, čo vy ste nevideli lepšie povedané nechceli vidieť. Na druhej strane nerozumiem, ako môžu rodičia vyhnať svoje dieťa len preto, že prejaví vlastný názor (lebo váš vzťah bol vyjadrením vášho názoru...).

Ale už uplynulo dlhých deväť rokov. Všeličo sa zmenilo. Dali ste sa na dráhu profesionálnej tanečníčky – striptérky, na radu vášho priateľa. Potom na vás začal žiarliť. Len mi nepovedzte, že sa vám to jeho žiarlenie (lebo výčitky, ktorými vás častoval neboli ničím iným aké prejavom žiarlivosti) páčilo. Ale očividne mu nestačilo lásku, ktorú vo vás mal. Hľadal inde a bez prestávky. Správa sa tak zrelý muž? Odpovedzte si sama! Je neúprimný, skrýva, vyhovára, klame. A podvádza! A vy možno uvažujete nad tým, že sa s ním rozídete? Moja rada je - načo ešte čakáte? Upracte si v sebe, upracte si svoje protichodné emócie. Neľutujte sa! Ale neľutujte ani jeho. Ľútosť vo vzťahu je najhoršia emócia. Chápem, že sa s vami nechce rozísť! Prečo by to aj robil? Má vlastne všetko. A príde o to, ak sa rozhodnete odísť. Ak sa rozhodnete múdro.

Máte ešte len 25 rokov. Ste mladá, nájdete si ešte svoju naozajstnú veľkú lásku. Rozchod je lepší ako rozvod. A nemáte deti čo je tiež veľká výhoda. Nebojte sa samoty. Neostanete sama, len sa nebudete môcť uzatvárať. Len tak nájdete svoje šťastie. A možno sa zmierite s rodinou. Sú to snáď dosť dobré dôvody na to, aby ste urobili rázny krok a ukončili to, čo vás trápi, deptá, ponižuje a nenapĺňa. Toto je moja rada.