Môžu lieky poškodiť pečeň?

Užívala som antidepresíva (Asentra), psychomatiká ( Chlorprothixen) 3 roky, potom som začala užívať antikoncepciu (Belara) 2 roky.A keď som bola chorá a mala som zápal hrtana tak som užívala spolu s tím aj antibiotiká.Ale už ani jeden spomínaných liekov neužívam.

Otázka

Užívala som antidepresíva (Asentra), psychomatiká ( Chlorprothixen) 3 roky, potom som začala užívať antikoncepciu (Belara) 2 roky.A keď som bola chorá a mala som zápal hrtana tak som užívala spolu s tím aj antibiotiká.Ale už ani jeden spomínaných liekov neužívam. Teraz užívam Zodac a Dithiaden. A keď mám žalúdočnú kyselinu tak aj liek na to. Môžu mi aj po určitom čase lieky nejako ublížiť? Napríklad poškodenie pečene, či zníženie počet krvných doštičiek? Alebo mi to môže nejako inak ublížiť? Ja viem, už je to dlho, čo neužívam antidepresíva, antipsychomatiká a antikoncepciu, ale neznížilo mi to vitamín B3, B6, B12 a C?

Proste mám z liekov strach, aby mi to neublížilo na pečeň pochopiteľne. Nechcem vyznieť, že si nahováram či čo, ale zaujíma ma to. Robili mi krvný obraz a vápnik, fosfor, draslík, sodík, chloridy, vitamín D, horčík sú v norme. Antikoncepcia znižuje najmä horčík a ten som si doplnila. Alebo by som si mala dať urobiť aj pečeňové testy? Či netreba? Nepijem alkohol, nejem mastné/ťažké jedlá. Jem zdravo a mám veľa pohybu. Lieky v jenom pomôžu a v druhom ublížia. A keď jedlo obsahuje laktózu tak môže zvýšiť aj prolaktín?

Odpoveď

Lieky sú vo všeobecnosti chemické látky, alebo ich zmesi s biologickým liečivým účinkom na liečbu rôznych ochorení a zdravotných disproporcií. Okrem liečivého účinku na dané ochorenie spôsobujú svojími bočnými účinkami aj zaťaženie metabolizmu, lebo ide často o cudzorodé látky. Pečeň, ktorá sa podieľa najviac na celkovej metabolickej detoxikácii je preto liekmi najviac zaťažená. Niektoré lieky sú neškodné aj pri dlhodobom užívaní, iné zasa veľmi zaťažujú detoxikačné mechanizmy a teda pečeň - je to veľmi rozdielne. Závisí to od mechanizmu ich účinku a mechanizmu biodegradácie v organizme. Neodborná aplikácia liekov bez lekárskeho doporučenia a kontroly môže viesť až ktrvalému poškodeniu pečene.

Pre pečeň je samozrejme veľmi zaťažujúce ak pacient berie viacero liekov naraz a dlhodobo. No farmakológovia a lekári stanovujú dávky liekov a spôsob ich užívania tak, aby ich bolo možné brať určitú dobu, alebo aj dlhodobejšie bez vážnejšieho poškodenia zdravia. Okrem toho možno škodlivosť liekov pre pečeň kontrolovať aj pečeňovými testami. Počas brania liekov môžeme aj podporiť a chrániť pečeň pred škodlivými následkami liekov a iných rizík (infekcie, hepatitídy a pod.) hlavne pestrou, zdravou, vitaminóznou stravou a dobrou protektívnou životosprávou bez rizikových faktorov a zlozvykov ktoré tiež pečeň zaťažujú a škodia jej (alkohol, prejedanie sa, obezita, mastné, smažené a údené jedlá a výrobky, nedostatok vitamínov, vyčerpanie, nedostatok regenerácie, stres a pod.). Zdravá, prirodzená a pestrá vitaminózna strava prijímaná v striedmych dávkach poskytuje dôležité látky pre detoxikáciu a ochranu pečene a umožňuje brať lieky s menším rizikom jej poškodenia.

Pečeň má aj veľkú regeneračnú schopnosť a po ukončení liekovej terapie sa väčšinou dokáže zregenerovať za predpokladu zdravej výživy a nerizikovej životosprávy. Popisované lieky a antikoncepciu ktoré ste brala v minulom období určite zaťažili vašu pečeň, ale trvalé významné poškodenia vašej pečene by to nemalo spôsobiť, pokiaľ ste mali zdravú pečeň. Dlhodobé užívanie antikoncepcie zaťažuje pečeň a niektoré ženy ju musia kvôli tomu prestať brať. Pokiaľ ide o laktózu v liekoch, tak tá neovplyvňuje nijako tvorbu a účinok luteomamotropného hormónu prolaktínu.