Krivé zuby a strojček

Mám 22 rokov. Niekedy na strednej som nosila fixný strojček na zuboch (2-3 roky, hore aj dole). Mala som pomerne krivé zuby. Vraj kvôli nedostatku priestoru v čeľusti. Ortopéd mi vtedy napriek odporúčaniu mojej zubárky odmietla riešiť problém 8mičiek pred nasadením strojčeka.

Otázka

Mám 22 rokov. Niekedy na strednej som nosila fixný strojček na zuboch (2-3 roky, hore aj dole). Mala som pomerne krivé zuby. Vraj kvôli nedostatku priestoru v čeľusti. Ortopéd mi vtedy napriek odporúčaniu mojej zubárky odmietla riešiť problém 8mičiek pred nasadením strojčeka. Po tom, čo mi ho vybrali, mala som krásne rovne zuby, nosila ešte \"to priesvitné\" (prepáčte, názov si naozaj nepamätám) na zuboch asi dva roky. Pomaly so to prestavala nosiť, nesedelo mi to. Pomerne zo dňa na deň. Začali mi vychádzať osmičky - chirurgicky mi odstránili dve, čo sa prerezávali a jednu ešte vnútri. Štvrtú dodatočne po roku asi. Napriek tomu, že sú preč, zuby sú čoraz horšie. Teda akoby sa ostatne dali pomerne do poriadku, nie sú tak radikálne krivé, no tie dva predne mam neskutočne prekrížene. Veľmi ma to hneva,pretože sú ešte také \"väčšie\" a strašne to vidno. Nedá sa to nejako riešiť? Neexistuje niečo, ako nenápadný strojček len pre jeden zub, resp. pre nejakú časť zubov, niekde z vnútornej strany alebo podobne? Je jedinou možnosťou znova strojček?

Odpoveď

Vo vašej situácii pomôže iba opakovaná liečba fixným aparátom a po jej ukončení dlhodobá-niekoľkoročná retencia - nestačí iba tzv. retainer=dlaha, ktorú ste nosili v noci, ale vhodnejšie je fixovanie zubov z vnútornej strany (drôtikom alebo špeciálnym vláknom) na niekoľko rokov. Dnes sú možnosti liečby fixným aparátom aj také, že to nie je vidieť zvonka alebo z vnútornej strany zubov. Musíte si nájsť takého čeľustného ortopéda, ktorý to robí.Snáď by bolo vhodné uvažovať o vytiahnutí jedného zuba (štvôrky) z pravej aj z ľavej strany, aby sa tlak neopakoval. Fixný aparát ale musí byť na väčšom počte zubov.