Mám nárok na nejaké kompenzácie?

Mám nárok na nejaké kompenzácie či už na rekonštrukciu kúpeľne, lebo bez sprchovacieho kúta je to naozaj problém a som sama.

Otázka



![Kúpeľna](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201511/3S9EmwveA5jz5I5bVmpI.jpg "Kúpeľna") Zdroj foto: Shutterstock.com

Od narodenia mám vrodené luxáciu, vykĺbenie obidvoch bedrových kĺbov, bola som operovaná v detstve ako 6 a 7 ročná na obidve nôžky a ležala som s dva roky v nemocnici od pol tela celá v sádre. Našťastie to dobre dopadlo a naučila som sa zasa znova chodiť aj všetko, ale po pôrode mojej dcérky sa problémy zasa začali zhoršovať a po kĺbiky mi museli vymeniť, minulý rok jeden, ktorý bol už naozaj v hroznom stave vďaka môjmu ortopédovi a jeho "starostlivosti" a druhý tento rok v júni. Poprosila by som o radu, či mám nárok na nejaké kompenzácie či už na rekonštrukciu kúpeľne, lebo bez sprchovacieho kúta je to naozaj problém a som sama roky, alebo príspevok na auto, kedže cestovanie hromadnou dopravou s paličkami, či paličkou je naozaj sťažené a nie bezpečné pre môj zdravotný stav. Navyše mám aj osteoporozu stredne ťažkého stupňa.

Odpoveď



Dobrý deň, keďže nepoznám váš vek, vzdelanie či povolanie, viem vám v tejto chvíli odpovedať všeobecne (ak mi dopošlete vaše údaje, samozrejme sa na odpoveď rada pozriem ešte raz). Ak sa chcete uchádzať o nejaké kompenzácie.podľa zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, v znení neskorších predpisov, musíte v prvom rade požiadať Úrad práce, soc. vecí a rodiny o posudok zdravotného stavu a o poskytnutie preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). K žiadosti musíte doložiť lekárske správy od ortopéda. Ak ortopéd napíše, že nie ste schopná používať prostriedky hromadnej dopravy, ste odkázaná na individuálnu dopravu a ešte nedosiahli vek 65 rokov, môžete požiadať o príspevok na kúpu motorového vozidla (ak ho nemáte), alebo o príspevok na pohonné hmoty, cca 30,- €/mesačne (ak máte auto, alebo ak máte niekoho v rodine, kto vás môže voziť). Poslednou z možností je požiadať o príspevok na prepravu (cca 90.- €/mesačne), ktorú zabezpečuje napr. taxi-služba, ale ktorú je potrebné vždy mesačne spätne zúčtovávať. Pokiaľ ide o príspevok na bezbariérovú prestavbu kúpeľne, to tiež posudzuje komisia na UPSVaR podľa toho istého zákona. Ak by ste potrebovali ďalšie informácie, prosím pošlite otázku, rada pomôžem.