Zápach z úst – halitóza

Mám 22 rokov. Chcem sa spýtať ako sa mám zbaviť zápachu z úst(pravdepodobne zo žalúdka). Medzizubné priestory mám dokonale vyčistené medzi zubnou kefkou aj niťou. Nemám žiadne kazy. Keď si dám žuvačku, priateľ mi povie, že aj tak to prebíja.

Otázka



![Zápach z úst](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201511/Wpcba0cADKB3wNpWQxC4.jpg "Zápach z úst") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mám 22 rokov. Chcem sa spýtať ako sa mám zbaviť zápachu z úst(pravdepodobne zo žalúdka). Medzizubné priestory mám dokonale vyčistené medzi zubnou kefkou aj niťou. Nemám žiadne kazy. Keď si dám žuvačku, priateľ mi povie, že aj tak to prebíja. Vyskúšala som chioschu mastičku, prášok s inzulínom každé ráno nalačno a stále cítiť taký zatuchnutý smrad. Dávala som si aj stozzon( dražé s chlorofylom proti zápachu).

Stravujem sa normálne, relatívne zdravo, žiadne diéty, ani nič 5-6x denne. U doktorky mi vylúčili helicobactera a povedali, že mám nejakú pleseň (zo stolice mi brali vzorku) a že mám brať probiotiká. Tie užívam už mesiac a stále ten nepríjemný puch. Prosím poraďte mi. Skúšala som rôzne bylinkové čaje, zázvor, čaje na žalúdok a pankreas, pancreolan forte, degasin, gen meteo, stozzon, probio fix a bion 9 probiotiká.

Odpoveď



Tento nepríjemný jav môže mať rôzne príčiny a aj keď vy ste uvažovala o tráviacom trakte, rovnako často je príčina v hrdle a ústnej dutine. Vzhľadom na negatívne výsledky na prítomnosť Helicobactera aj ostatných vyšetrení v tráviacom trakte sa zdá, že by to mohlo byť aj z hrdla. Nezáleží na tom , že si čistíte dobre interdentálne medzery, to je len jedna z možných príčin. Stačí prítomnosť zápalu a bakteriálneho povlaku kdekoľvek v ústnej dutine či hrdle alebo na mandliach a pach sa môže vyskytbnúť. Úporné čistenie a prílišná dezinfekcia niekedy daný stav ešte zhoršia, lebo chýba v ústach a hrdle bežná ochranná flóra a pomnožia sa tam skôr kvasinkové či anaeróbne baktérie. Okrem prílišnej dezinfekcie a drhnutia zubov zhoršujú halitózu, vyčerpanie, stres, ponocovanie a nedostatok spánku, nedostatok vitamínov, prítomný zápal sliznice v hrdle a gingiválnej štrbine, na mandliach a pod., sucho v ústach nedostatok prirodzených vitamínov, niekedy po použití ATB či iných liekoch, pitie studených a bublinkastých nápojov, alkoholu či pikantných jedál, dýchanie s otvorenými ústami či už počas dňa, alebo v noci, konzumácia jedla neskoro večer, alebo na noc atď.

Ide teraz o to, aby ste to nepreháňala s prílišnou chemickou dezinfekciou a agresívnym mechanickým čistením a aby sa postupne potlačili kvasinkové baktérie a anaerobné baktérie pod povrchom či zápal v hrdle. Kloktajte viackrát denne obyčajnou, viac slanou vlažnou vodou tá potlačí kvasinky a patogény a nevadí iným prirodzeným baktériám, robte to aj keď ste zdravá, ako prevenciu. Používajte jemnú zubnú kefku a šetrné zubné pasty, nepoužívajte agresívne ústne vody, nepite studené a bublinkasté nápoje, nejedzte na noc, vyspite sa do vôle, zbavujte sa stresu, vyčerpania atď. Mala by ste ísť ku krčnému špecialistovi, aby vám urobil stery a prípadne dal cielenú liečbu na konkrétny druh baktérií, ktoré tento pach môžu spôsobovať a hlavne aby potlačil zápal kdekoľvek v hrdle a ústnej dutine. Potom už dbajte o čo najprirodzenejšiu a menej agresívnu starostlivosť ústnej dutiny a hrdla aby ste nepotláčala prítomnosť prirodzenej bežnej flóry, ktorá bráni pomnoženiu sa kvasiniek a anaeróbnych či iných baktérií.