Mononukleóza a zväčšené uzliny

Našiel som si zväčšné uzliny nad kľúčnou kosťou, pod sánkou, na krku a v podpazuší, jednu noc som sa spotil. Prekonal som mononukleózu a doteraz beriem lieky na imunitu.

Otázka



![Zväčšené uzliny z mononukleózy](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201511/bLwKGG0N84aXAfRWd1zx.jpg "Zväčšené uzliny z mononukleózy") Zdroj foto: Shutterstock.com

Dobrý deň, našiel som si zväčšené uzliny nad kľúčnou kosťou, pod sánkou, na krku a v podpazuší, jednu noc som sa spotil. Prekonal som mononukleózu a doteraz beriem lieky na imunitu, no nie pravidelne, tak sa chcem spýtať či sa môžem obávať z tých uzlín lymfómu alebo je to len z mononukleózy?

Odpoveď



Mononukleóza je infekčné vírusové ochorenie postihujúce prevažne mladšie vekové skupiny a to v hlavne kontaktom s nakazenou osobou a včase imunitnej nedostatočnosti jedinca. Ide najčastejšie o nákazu vírusom Epsteina-Barrové (EBV), alebo cytomegalovírusom (CMV). Šíri sa najčastejšie u detí a mládeže hlavne ochutnávaním, konzumáciou jedla či použitím príboru po nakazenej osobe, pri bozkávaní a u dospelejších aj pri sexuálnych intímnych praktikách. Postihnuté sú lymfatické uzliny (B-lymfocyty) pečeň atď.

Pri mononukleóze sú okrem iných príznakov u 90% pacientov prítomné zväčšené uzliny (lymfadenopatia) v oblasti, ktorú popisujete. Je to teda z mononukleózy a lymfómu sa neobávajte, lebo aj samotnej mononukleózy sa treba obávať a dobre ju doliečiť, respektíve v čase akútnej choroby nesmiete robiť a jesť kopu vecí a vyčerpávajúco sa namáhať či výkonnostne športovať a nech po vás nikto nič neje ani neolizuje, ani sa nebozkávajte na ústa s nikým, lebo tak sa to ochorenie šíri. Ešte najmenej pol roka po ústupe ochorenia je potrebné dodržiavať šetriaci režim a kontrolovať pečeň, krvný obraz a celkový stav, imunitu a pod. Okrem liekov na imunitu, ju treba podporovať aj prirodzenou životosprávou a to konzumáciou ľahkej (varenej) a vitaminóznej stravy a častými ľahkými vychádzkami na vzduchu. No a hlavne neponocujte a doprajte si aspoň 4x týždenne výdatný spánok pred už pred 22h večer na zlepšenie regenerácie a zvýšenie imunity.

Po námahe pravidelne odpočívajte. Vzhľadom na postihnutie pečene a teda aj trávenia je potrebné zredukovať vo výžive všetky tuky, mastné, smažené, údené, pečené jedlá a ťažkostráviteľné a dráždivé potraviny napr. surový cesnak a cibuľu, feferónky, papriku a niekedy aj strukoviny, alkohol a pod. Nikdy nejedzte naraz veľa a nikdy nie na noc. Neprejedajte sa, ale jedzte veľmi pestrú, vitaminóznu a vždy ľahkú prirodzenú stravu – na gurmánske špeciality teraz zabudnite.