Fajčenie a rakovina pľúc

Mam 46 rokov, som fajčiarka, cca 5 cigariet denne. Dlhšiu dobu mám bolesti chrbta medzi lopatkami s vyrážaním do hrudníka vpredu, kde mám akoby opuch kosti. Bolia ma aj paže.

Otázka



![prev_rakoviny_fajcenie_rakovina_bolest](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/k4s4E89App3rtLuxasY6.jpg "prev_rakoviny_fajcenie_rakovina_bolest") Zdroj foto: Shutterstock.com

Mam 46 rokov, som fajčiarka, cca 5 cigariet denne. Dlhšiu dobu mám bolesti chrbta medzi lopatkami s vyrážaním do hrudníka vpredu, kde mám akoby opuch kosti. Bolia ma aj paže. RTG hrudníka pred pol rokom negatívny. Prosím Vás nie sú to príznaky rakoviny pľúc?

Odpoveď



Nie každý fajčiar musí dostať rakovinu pľúc no takmer všetci čo dostali rakovinu pľúc niekedy fajčili. Preložené do ľudskej reči to znamená, že fajčenie je veľmi silný rizikový faktor (dechtové látky), ktorý spôsobuje rakovinu u veľmi vysokého percenta vyznávačov nikotínu. Iste viete aký čierny je dechtový papier na strešné izolácie. Také čierne mapovité fľaky má fajčiar na inak ružovučkých pľúcach.

Kto fajčí viac má ich viac a kto fajčí menej má ich menej, ale vždy tam je tá dechtová usadenina. To že fajčíte 5 cigariet znamená, že tam toho dechtu máte menej a popisované bolesti sú skôr od chrbtice. RTG je v poriadku, takže rakovina to ešte nie je, ale tie dechty tam proste sú a čakajú až dostanete nejakú poriadnu chrípku, zápal pľúc či nejaké imunitné oslabenie a potom urobia svoje.

V zapálenom tkanive tieto karcinogénne dechty preniknú cez porušené obranné bariéry bunky až k jadru a tam spôsobia mutácie a z týchto zmien sa potom iniciuje postupne rakovinové tkanivo.

Ešte máte šancu toho nechať bez následkov. Veď je ťažšie prestať keď fajčíte 20 cigariet ako keď len 5. Začnite tým, že niektoré dni vynecháte fajčenie a iné si dáte len tri kusy a potom stále menej a a tak zväčšujte prestávky až to celkom zanecháte. Pri tak malom počte cigariet sa vaše pľúca dajú za dva tri roky do poriadku, ak budete zdravo žiť, jesť vitaminóznu stravu a trochu športovať.