Ganglion na prste

Na prostrednom prste sa mi na vnútornej strane blízko dlane vytvorila hrčka, podľa mňa na cieve/žile. Je hlbšie pod kožou ale má modro-zelenú farbu.

Otázka



![prev_rakoviny_ganglion_na_prste](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/S8nvym5D7ISOcO2wCwBr.jpg "prev_rakoviny_ganglion_na_prste") Zdroj foto: Shutterstock.com

Na prostrednom prste sa mi na vnútornej strane blízko dlane vytvorila hrčka, podľa mňa na cieve/žile. Je hlbšie pod kožou ale má modro-zelenú farbu (pri podsvietení bio lampou je ju tiež vidno ako veľmi tmavú), je voľne pohyblivá pri dotyku a tiež mierne bolestivá pri dotyku. Cievny lekár tvrdil po prvom pohľade, že nejde o hrčku na cieve ale na šľache - tzv gangliom, ale pri porovnaní s popisom a fotkami na internete sa mi to nezdá - gangióm na šlache nie je pohyblivý a ani ak je sfarbený tak len do červena, ako pri zápale. Navyše, vytvorilo sa mi to na mieste, kde mi už v minulosti viac krát praskla cievka po údere - vždy sa mi tam spravila krvná podliatina. Teraz si ale nepamätám žiadny úder ani zranenie, spravilo sa mi to z ničoho nič a postupne sa to mierne zväčšilo na cca 3-4 mm v priemere. Môže ísť o krvnú zrazeninu v cieve?

Odpoveď



Ganglion je psudocysta vyplnená rôsolovitou kĺbnou tekutinou. Je to nezhubná cysta ktorá vzniká napr. preťažením ruky, dvihaním pri práci či športe, dlhodobom dráždení, či úraze, pôsobením chladu, po bakteriálnych infekciách, pri artrotických a reumatoidných problémoch a zápaloch atď. Vy ste si vytvorila teóriu o cievnej zrazenine na základe internetových obrázkov, ale lekár má dlhodobé klinické skúsenosti a pozná aj iné menej typické výzorové varianty ganglionu.

Okrem toho určite bude ďalej upresňovať diagnózu než pristúpi k nejakému riešeniu. To že sa pri tvorbe ganglionu môže nachádzať v blízkosti aj nejaká cievka nie je vylúčené a celý nález môže súvisieť s predošlým úrazom na tomto mieste.