Tvorba modrín

Začalo sa to tvorbou malinkých modrín rôzne po tele. Ďalšiu vec, ktorú som si všimla pri sprchovaní, že mám po tele hmatateľné uzlinky a jednu takú väčšiu mám už pár mesiacov na zadnej strane krku.

Otázka



![prev_rakoviny_modriny](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201512/ZlSEONv3XdVVL7cxwPSI.jpg "prev_rakoviny_modriny") Zdroj foto: Shutterstock.com

Moje problémy trvajú už dlhšiu dobu. Začalo sa to tvorbou malinkých modrín rôzne po tele. Ďalšiu vec, ktorú som si všimla pri sprchovaní, že mám po tele hmatateľné uzlinky a jednu takú väčšiu mám už pár mesiacov na zadnej strane krku.

Čo ma trošku vystrašilo, že cez letné prázdniny sa mi objavili dosť veľké modriny na predlaktí, stehne, na celom lýtku bez predošlého zranenia. Nebola som v tú dobu doma, takže návštevu lekára som odložila na neskôr, lenže keď som prišla domov, tak problémy akoby zázrakom odozneli. Ešte by som dodala, že som nebola v zahraničí, takže žiadna veľká zmena, čo sa prostredia a stravy týka nenastala.

Veľmi rada by som si vypočula názor odborníka, či tomu venovať pozornosť, keďže sa to za tú relatívne dlhú dobu nezhoršilo, len zhruba pred mesiacom ma začalo nepríjemne svrbieť telo, to však našťastie postupne vymizlo.

Odpoveď



Názor každého odborníka sa zakladá na dôležitých súvisiacich faktoch a anamnestických zdravotných údajoch, ktoré vo vašom prípade úplne chýbajú. Je preto potrebné v rámci otázky vždy uviesť aspoň vek, celkový zdravotný stav a iné problémy, lieky ktoré beriete, alebo ste brala, antikoncepciu, prekonané akútne a chronické ochorenia, virózy, infekcie hmotnosť, životosprávne a výživové zvyky a zlozvyky, pohybové aktivity a čkoľvek iné čo by mohlo súvisieť priamo či nepriamo s vašim problémom.

Takže z toho čo ste napísala sa dá vydedukovať len toľko, že došlo k podľa vás k spontánnej tvorbe modrín a spontánnemu vymiznutiu a preto nie je dôvod hneď predpokladať nejaké krvné ochorenie. Aj to svrbenie vás prešlo samo. Takže mám pocit, že ste si trochu študovala veci o lymfóme a leukémii na internete a teraz máte prehnané obavy.

Teraz sa trošku zamyslite nad inou možnosťou vzniku týchto modrín z leta, či nemohli vzniknúť napr, nejakým mechanickým pôsobením (často stačí nejaká hra v kolektíve, so psíkom, deťmi, alebo pri vášnivejších intímnych kontaktoch atď.). Človek si to ani niekedy neuvedomí, lebo bežná modrinka vznikne až niekoľko hodín po mechanickom pôsobení a nebolí, takže si nemusíme pamätať kedy vznikla. Zatiaľ je dôležité to že sa všetko upravilo do normálu a že máte dobré výsledky krvi a preto sa tomu nevenujte a nepozorujte sa toľko, lebo si vypestujete psychickú fóbiu a to je potom problém sa toho zbaviť.

No v prípade že by sa niečo podobné opakovalo a bez zjavnej príčiny, tak sa dajte vyšetriť nielen na hematológii, ale aj na cievnom (angiológia), pretože príčiny spontánnej tvorby modrín sú mnohoraké a nemusí ísť hneď o niečo závažné.

A to svrbenie môže byť aj zo stravy či použitia nejakých telových krémov a pod. Ak chcete, napíšte ešte raz, ale už s kompletými údajmi ako som uviedol vyššie.