Pálenie konečníka po stolici

Občas mávam po stolici pálenie v oblasti konečníka, je mierne začervenaný a dosť štípe. Čo na to pomáha?

Otázka



![prev_rakoviny_palenie_konecnika](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201601/Mg2EVZQPhcGJBSECXidK.jpg "prev_rakoviny_palenie_konecnika") Zdroj foto: Shutterstock.com

Občas mávam po stolici pálenie v oblasti konečníka, je mierne začervenaný a dosť štípe. Čo na to pomáha?

Odpoveď



Môže to byť z rôznych príčin no najčastejšie sú na príčine korenené jedlá, ostré a kyslé či dráždivé jedlá, mastné a dráždivé pikantné jedlá, riedka stolica, príliš častá stolica, príliš veľa kvasiniek v stolici a pod.

Takže ak sa to vzťahuje k strave je samozrejme potrebné chvíľu jesť nedráždivú ľahkú varenú stravu. Konečník si ihneď po stolici opláchnite vlažnou vodou a mydlom a to dobre až 2-3 cm dovnútra, osušte dosucha a potom aplikujte rektálnu protizápalovú masť „FAKTU“, ktorú kúpite bez predpisu v lekárni. Ak to nesúvisí s dráždivým jedlom, ale s kvasinkami či už z ovocia, kyslej kapusty, bifidických výrobkov, alebo proste s premnožením kandidóznych kvasiniek, tak vynechajte krátkodobo v strave kvasné produkty, zoberte si párkrát „ENDIEX“, pite trieslovinové čaje ako je čierny či repíkový čaj, ryžový vývar s mrkvou, banán a pod. Po odznení problémov sa už stravujte normálne.

Oplachovanie po stolici a rektálnu hygienu robte už pravidelne stále a len v prípade zápalu a pálenia použite vždy Faktu. Ak by to všetko nestačilo, musíte ísť k lekárovi a prípadne vybrať na jeho doporučenie aj iné lieky.