Zdravotné problémy na základe psychiky

Trápi ma búšenie srdca. Začala som si to všímať pred pár mesiacmi keď som si povedala,že začnem behať. Doktorka ma poslala na psych. vyšetrenie. Záver úzkostné stavy, citlivá povaha.

Otázka



![psychologia_samota_zdrav_problemy](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201602/DNjreJDi0ccL7wprfyQq.jpg "psychologia_samota_zdrav_problemy") zdroj foto: Shutterstock.com

Trápi ma búšenie srdca. Začala som si to všímať pred pár mesiacmi keď som si povedala,že začnem behať. Začala som pomaly no stále som sa cítila unavená. Tlak 120/80 tep stále nad 100. Hocikedy z ničoho nič mi začne srdce biť ako o život. Raz mi volala kamoška sanitku - prišlo mi na odpadnutie. Tí mi namerali tlak 150/95 tep 150. Dali mi niečo na ukľudnenie a spomalenie tepu. Už 8 mesiacov beriem egilok po polke ráno/večer. Bola som u kardiológa - rengén hrudníku v poriadku, ekg,nič nezistili,holter-tep najnižší počas spánku 60, najvyšší 166 počas chôdze.

Doktorka ma poslala na psych. vyšetrenie. Záver úzkostné stavy, citlivá povaha. Predpísal mi lieky, coaxil, guajacuran, lexaurin no aj tak to môj stav nezlepšilo. Srdce mi začne búšiť hocikedy, keď na to nemyslím. Môže to byť ozaj len z psychiky? Čoraz viac to vnímam, je mi zle, akoby ma bolelo na srdci. Už dlhšie mávam problémy ako strach z ľudí, nikam nechodím a keď aj idem začne ma bolieť brucho necítim sa dobre v spoločnosti. Nedokážem si nájsť chlapca,ísť von pretože jednoducho veľa chodím na záchod odkedy som mala zápal moč.mechúra. Nedokážem pracovať, stále si hovorím že to zvládnem no pred každým pohovorom mi príde zle, mám problém s vyjadrovaním.

Chodila som k psych. Ten mi ani nevedel poradiť ako sa mám dostaviť na pohovor keď mi príde stále zle z ničoho nič ani vôbec na to nemyslím. Tak ako to mám zvládnuť? Tie moje problémy mám už ozaj dlho, už od strednej školy, s tým rozdielom že to búšenie srdca ma vtedy vôbec netrápilo. Ozaj tie ťažkosti môžem mať z psychického pôvodu? Dokedy sa budem ták trápiť? Jak mám začať žiť normálny život a chodiť do práce? Ako žiť bez toho aby mi z ničoho nič neprišlo zle? Bojím sa, nechcem pracovať, nechcem byť medzi cudzími ľuďmi sama. Pritom všetkom nemávam depresie, usmievam sa, mám rada život.

Odpoveď



Športom k zdraviu. Ale aj k trvalej invalidite, zvykne sa zo žartu hovoriť. Vy ste určite rozhodnutá urobiť to prvé. Určite nie ste profesionálny športovec, asi ani podobné ambície nemáte. Napriek tomu lekári často odporúčajú, aby ľudia poznali svoj zdravotný stav pred tým, ako začnú viac športovať (napríklad, tak ako vy behať).

Nielen z pohľadu fyzického ale aj z pohľadu psychického zdravia ste sa rozhodli správne. Začali ste viac behať (verím, že v behaní pokračujete). Okrem zlepšenia fyzického zdravia prináša šport aj zlepšenie psychiky. Je to spôsobené tým, že počas šporovania sa do krvi človeka vyplavuje tzv. hormón šťastia endorfín. Ten pomáha zlepšiť náladu, prežívanie emócii , ba dokonca dokáže ovplyvniť aj vnímanie bolesti. Ak behávate aspoň trikrát do týždňa najmenej 45 minút až jednu hodinu je to super.

Čo však s vaším druhým problémom? Cítite sa neistá, bojíte sa cudzích ľudí, k tomu sa pridružujú psychosomatické ťažkosti . Beriete lieky, ktoré vám predpísala doktorka. Hovoríte, že neúčinkujú. Viem ako sa cítite, chceli by ste zobrať liek a o chvíľu cítiť účinok. Takto to ale nefunguje. V prípade liekov ako užívate sa ich účinok dostaví až po dlhšom užívaní. Musíte preto byť trpezlivá. Ale chcete vedieť, či vaše problémy môžu mať psychickú príčinu. Áno, môžu. A ten, kto s tým môže niečo urobiť nie je nikto iný okrem vás. Bojíte sa chodiť medzi ľudí, tak tam nechodíte. To je zlé. Nájdite si niekoho blízkeho a skúšajte chodiť do spoločnosti najprv spoločne.

Určite ste počuli príbehy o tom, ako sa ľudia naučili plávať. Jednoducho ich hodili do vody. A oni sa plávať naučili. Je to podobné aj s vašim postojom k problému. Vy ste sa vzdali už dopredu, ešte ste ani nezačali. Netvrdím, že je to jednoduché. Ale nie je to ani nemožné. To čo potrebujete je nájsť si skutočný motív. Taký motív, pre ktorý zabudnete aj na strach aj na ťažkosti s vyprázdňovaním a podobne. Ako sa chcete zoznámiť s nejakým chlapcom, keď sa zatvárate doma? Svoju pozornosť by ste mali zamerať viac na to, čo sa deje vo vašom okolí ako na to, čo sa deje vo vás!

Akí sú ľudia okolo vás? Čo majú oblečené a ako sú ostrihaní. Ako hovoria? O čom? Vedeli by ste odpovedať? Asi ťažko, keď sa sústreďujete na seba. Viem, nechcete urobiť zlý dojem. Lenže to, čo vy považujete za zlé sa môže niekomu páčiť! Buďte na seba dobrá. Urobte si láskavosť. A dovoľte si nebyť dokonalá. Až potom sa naozaj prestanete sústrediť na seba a začnete sa skutočne zo života tešiť. Nehovorte si, že sa to nedá! Radšej si povedzte : „JE TO ŤAŽKÉ, ALE DOKÁŽEM TO!! Ak chcete dosiahnúť zmenu vo svojom živote začnite hneď teraz!