Zhoršené pečeňové testy a dojčenie

Chcela by som sa spýtať na vašu skúsenosť so zvýšenými hodnotami ALT a AST pri pečeňových testoch? Hepatálky zamerané na žltačky sú negatívne.

Otázka



![prev_rakoviny_dojcenie_pecenove_testy](https://img.c.zdravie.sk/cache/article/201602/li4w1l3CGJ21W7gwrK0d.jpg "prev_rakoviny_dojcenie_pecenove_testy") zdroj foto: Shutterstock.com

Chcela by som sa spýtať na vašu skúsenosť so zvýšenými hodnotami ALT a AST pri pečeňových testoch? Hepatálky zamerané na žltačky sú negatívne. Odkedy som porodila (takmer 2,5 roky cisárskym), mala som pri odbere krvi neustále zvýšené 3 hodnoty pečeňových testov, ale najmä ALT na hodnotu cca 2,4. Doktorka ma poslala na vyšetrenie s pečeňou, bojím sa, aby to nebolo niečo vážnejšie. Pred narodením dcérky som mala vždy pečeňovky v norme, nikdy nie zvýšené. Nemôže to do nejakej miery súvisieť s tým, že ešte stále pomerne často dojčím?

Odpoveď



Vaše zhoršené pečeňové testy nemôžu nijako súvisieť s dojčením. Keďže nemáte žltačku, je potrebné prehodnotiť lieky ktoré ste brala, alebo beriete, antikoncepciu a vaše stravovanie a diétu, či nejete veľa tukov a mastných jedál, či máte nadváhu a vyšetriť iné možné príčiny, ktoré pozná len špecialista - hepatológ.

Než sa stanoví presnejšia diagnóza, možete odľahčiť pečeň tým, že vysadíte, alebo znížite dávky a počet liekov, vysadíte antikoncepciu ak ju beriete, znížite na minimum príjem všetkých tukov a olejov (aj tých zdravších), lebo všetky zaťažujú pečeň ako aj množstvo tukov a olejov používaných pri varení a príprave jedál a obmedzíte a vynecháte mastné jedlá, zápražky, smaženie, mastné krémy, koláče a pomazánky, alkohol, menej korenia a pod. Ak máte nadváhu, znížte stravovacie dávky a čo najskôr hmotnosť, ale nie hladovaním, ale striedmou no pestrou čerstvou aj varenou prirodzenou domácou stravou a dostatočným príjmom vláknitej a vitaminóznej stravy hlavne formou ovocia a zeleniny, nezamúčených prívarkov bez zápražky, dusenej zeleniny, nejedzte nikdy na noc (po 18h) a miernym no pravidelným rekreačným pohybom (vychádzky). Tým všetkým zasa podporíte liečbu a regeneráciu pečene.

Ostatné musíte nechať na odborníka, lebo je veľa ďalších, menej bežných príčin, ktoré s tým môžu súvisieť a ktoré treba odhaliť a mnohé „zaručené“ ľudové rady z internetu nepomôžu a niekedy môžu aj stav zhoršiť. A možno sa vám, pri poctivom dodržiavaní všetkých vyššie uvedených doporučení stav zlepší, ak tam nie sú nejaké iné príčiny či nejaký zápal nejasného pôvodu.