Histamínová intolerancia (HIT) nie je dôvod na zúfalstvo

Mám 27 rokov. Z krvných testov mi zistili, že mám histamínovú intoleranciu. Z čoho to vznika? A prečo to mám? Je to dedičné?

prev_rakoviny_histaminova_intolerancia Zdroj foto: Shutterstock.com

Otázka

Mám 27 rokov. Z krvných testov mi zistili, že mám histamínovú intoleranciu. Z čoho to vznika? A prečo to mám? Je to dedičné? Veľmi sa bojím, že v budúcnosti budem mať neplodnosť či nebodaj rakovinu žalúdka. Dosť ma to desí. Teraz užívam antihistaminiká. Užívam aj daosin, enzým, čo mi chýba pri štiepení v tenkom čreve. Dá s toho vyliečiť. Ale je nejaká iná liečba než lieky?

Odpoveď

Nebojte sa, histamínová intolerancia vám nespôsobí rakovinu žalúdka ani neplodnosť, zvlášť ak o nej viete, liečite sa a máte ju pod dohľadom. Dokonca sa môže na čas stratiť a to hlavne ak budete brať lieky a budete trochu myslieť na diétu a budete aj inak prirodzene žiť a prirodzene sa stravovať a trochu obmedzovať vysokohistaminové jedlá a postupy zvyšujúce prítomnosť histamínu.

Diéta s nižším obsahom histamínu neznamená vyhýbať sa úplne vždy a všetkému čo obsahuje trochu histamínu ak je to inak zdravá potravina. To by ste sa ochudobnila zbytočne u veľa zdravých potravín a látok z nich. Treba len znížiť príjem vysoko-histaminových potravín a produktov a jesť ich v menších množstvách a spolu s menej histamínovými potravinami. Histamín sa aj tak syntetizuje bežne v tele. Vzniká tiež pri mikrobiologickom rozklade, fermentácii a kvasení potravín. Stačí upraviť len pomer potravín a spôsob stravovania v prospech jedál a spôsobu ich prípravy, ktorým dostanete do výživy menej histamínu a strava vás bude menej alergizovať. Jedzte prevažne pravidelnú ľahkú, varenú a tradičnú domácu stravu (ako pre menšie deti okolo 10 rokov), miesto príliš exotickej, gurmánskej, so spústou nových korenín, dochucovadiel, olejov, rastlinných masiel atď.

Spomeňte si na jednoduchú bežnú stravu našich starých rodičov a naučte sa ju variť. Skrátka jedzte menej nových, na našom území netradičných surovín a receptov. Varené jedlá nenechávajte dlho (viac dní) stáť v chladničke, ale jedzte ich čerstvo uvarené. Surové a iné alergizujúce potraviny, ovocie a zeleniny jedzte až po týchto hlavných jedlách. Jedzte hlavne prirodzené nespracované potraviny a jedlá z nich, pretože spracované potraviny obsahujú vždy rôzne aditíva a cudzorodé látky a mení sa v nich neprirodzene pomer rôznych živín a látok v porovnaní so základnými potravinami. Z naších základných potravín a surovín s nižším obsahom histamínu pripravíte dosť základných jedál na bežné zdravé stravovanie (to sú napr. mlieko, mliečne nefermentované produkty, maslo, šmalec, menej margarínových a rastlinných masiel a pomazánok lebo viac alergizujú, ďalej môžete čerstvé varené, alebo dusené mäsá, vajcia, menej alergizujúce naše ovocie, bežnú menej alergizujúcu prevažne našu zeleninu a zeleninové prívarky, varené cestoviny, ryžu, zemiaky, bežné bylinné čaje sypané a kúpené v lekárni. Strukovín a prívarkov z nich sa nebojte, len ich jedzte menej často a v menších množstvách spolu s povolenými potravinami. Pite bežnú vodu a niektoré naše značkové minerálky, menej, alebo vôbec rôzne krabicové a fľaškové džúsy, dochutené minerálky a iné farbené a dochutené vody, redbuly a pod. Nerobte iné špeciálne diéty na chudnutie a pod. a na lačno jedzte len dietnu stravu a až potom môžete občas aj trochu vybočiť z diety.

Nejedzte často fermentované, kvasené produkty akéhokoľvek druhu a ak ich už jete tak v menšom množstve a vždy za jedlom, alebo s bežným nealergizujúcim jedlom. Nemusíte sa im úplne vyhýbať, len ich jedzte menej často, v menšom množstve ako prílohu a konzumáciou s nízko histaminovým základným jedlom a tým sa zníži dostatočne koncentrácia histamínu, aby nedošlo k prudšej reakcii či zápalu v tráviacom trakte. Ak sa dlhodobo stravujete diétne správne a máte pravidelnú výživu, ustúpia vám aj alergické reakcie a príp. zápalové procesy v čreve a stav sa zlepší.

Treba mať však vždy na porúdzi základné lieky pre prípad recidívy a chodievať občas na kontroly aj keď ste práve v poriadku. S tými obavami a zúfalstvom netreba preháňať, lebo zhoršujú zdravotný stav a priebeh každého ochorenia a HIT vôbec nepatrí k tým stavom, pre ktoré sa treba nejak významne vzrušovať, len ju treba rešpektovať a dodržiavať určité preventívo-liečebné pravidlá. Na zúfalstvo je dosť iných vážnejších diagnóz, ktoré vy našťastie nemáte.