Živé recepty

Zdravé, rýchle, chutné, čerstvé. Aj tak by sa dali charakterizovať pokrmi pripravované vitariánmi. Okrem skvelej chuti vás prekvapia aj jasnými farbami a prílivom energie, ktorý telu dodajú všetky vitamíny a enzýmy, ktoré sa v nich zachovali. Dobrú chuť!

Zelený smoothie

Príprava: 5 minút
Čas: 1 minúta
Množstvo: 2 litre

Prísady

200 g čerstvého baby špenátu
1 strapec čerstvého hrozna
2 jablká
2 zrelé banány
1 limetka bez kôry
1/2 ČL feniklových semienok
ľad, voda a štipka anízu

Ako na to?

  1. Do špeciálneho, výkonného mixéru vložte najprv špenát (môžete použiť aj polníček), fenikel a aníz. Zalejte vodou, pridajte ľad a mixujte do hladka asi 2 minúty.
  2. Pridajte hrozno, jablká, banány, limetku a opäť vymixujte do hladka, približne 1 minútu.
  3. Nezabudnite svoje zdravé smoothie z čerstvých a kvalitných surovín skladovať v chladničke. Vydrží až 3 dni.

Rýchla polievka z čerstvého hrášku

Príprava: 15 minút
Čas: 6-8 minút
Množstvo: 1,5 litra

Prísady

500 g čerstvého/mrazeného hrášku
1/2 cukety
1 celá mrkva aj s vňaťou
1/2 strúčika cesnaku
hrsť mandlí (namočte ich 4 hodiny pred použiťím, budú mať lepšiu chuť)
petržlenová vňať
pažítka
tekvicový olej, soľ, korenie

Ako na to?

  1. Vložte všetky ingrediencie do výkonného mixera a začnite mixovať.
  2. Ku koncu zvýšte otáčky, pre dosiahnutie ideálnej konzistencie.
  3. Ak máte špeciálny mixér na surovú stravu, pri funkcii turbo vám polievku ohreje na príjemných 35-40°C.
  4. Pri servírovaní ozdobte polievku tekvicovými semienkami, tekvicovým olejom a mladou cibuľkou.

Štíhly puding

Príprava: 10 minút
Čas: 5 minút
Množstvo: 4 porcie

Prísady

1 pohár vody
2 PL mandlí (pred mixovaním namočte aspoň 4 hodiny vopred)
2 ČL kakaového raw prášku
3 ČL medu
1 čerstvý banán
1 PL psyllia (vláknina zo šupiek skorocelu indického)

Na polevu: 1/2 banánu, 1 mango, 1/2 limetky

Ako na to?

  1. Všetky ingrediencie okrem psyllia vložte do výkonného mixéru a mixujte do hladka.
  2. Pridajte vlákninu a mixujte kým hmota nezhustne na puding.
  3. Ingrediencie na polevu tiež vymixujte do hladka.
  4. Puding nalejte do vychladených misiek a ozdobte polevou, na ktorú môžete nakrájať čerstvé ovocie podľa chuti.
  5. Dajte na 30 minút zachladiť a servírujte.

Tip navyše: Aby ste dosiahli pudingovú konzistenciu, miesto psyllia môžete pridať 4 PL chia semienok.