Paradajkový šalát s jabĺčkami

Paradajka, rajčiak, rajčina – počas letných mesiacov určite výborne osvieži. Nie je až tak veľa druhov zeleniny, ktoré majú také všestranne využitie. Ako silný antioxidant posilňuje najmä imunitný systém.

Prečo si dať paradajky?

Paradajka, rajčiak, rajčina – počas letných mesiacov určite výborne osvieži. Nie je až tak veľa druhov zeleniny, ktoré majú také všestranne využitie. Ako silný antioxidant posilňuje najmä imunitný systém. Oceníme jej bohatý obsah vitamínov A, C, E, ale aj zo skupiny B. Okrem toho má vysoký obsah vápnika, horčíka, železa, draslíka, sodíka, zinku i chlóru.

Čo budeme potrebovať?

  • 300g paradajok
  • 300g zeleninovej papriky
  • 300g jabĺk
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 väčšia cibuľa
  • citrónová šťava
  • cukor, soľ
  • zelená petržlenová vňať

Môžeme pridať podľa chuti:

  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 smotanový jogurt

Postup

Umytú zeleninovú papriku a cibuľu nakrájame na kolieska, osolíme, zalejeme citrónovou šťavou a necháme cca 30 minút postáť. Pridáme na tenké kolieska nakrájanú paradajku, jablká a najemno nastrúhanú uhorku. Premiešame a podľa potreby dochutíme (soľ, citrónová šťava). Povrch môžeme ozdobiť uvarenými na kolieska nakrájanými vajíčkami a posekanou petržlenovou vňaťou.

**TIP do kuchyne:** Paradajkový šalát môžeme podávať ako prílohu k mäsu, ale aj samostatne s pečivom. Namiesto vajíčka môžeme pridať na kocky nakrájaný syr alebo kuracie mäso. Solíme opatrne, nakoľko zelenina samotné obsahuje v sebe soľ. Aj keď soľ pomáha telu regulovať tekutiny, pri prenose impulzov a kontrakcií svalov, veľa soli škodí srdcovo-cievnemu systému.

Naša rada: Vymeňte soľ za bylinky!