Hubovo-mäsová špecialita

Hubári – šťastní to ľudia, ktorí sa vydajú na prechádzku do lesa. Spoja príjemné s užitočným. Väčšina húb obsahuje liečivé látky, ktoré podporujú imunitu. No okrem toho si z nich môžeme pripraviť napríklad aj túto aj dobrôtku.

Prečo si dať huby?

V kuchyni môžeme zdravo čarovať napríklad so známymi hubami ako sú z hliva alebo šampiňóny.

Hliva obsahuje vitamín B12, vitamín D a K, vlákninu a minerálne látky najmä fosfor a draslík. O  niečo menej sa v nej nachádza zinok, selén, meď, chróm, bór a jód.

Rovnako šampiňóny nám poskytujú vitamín skupiny B (B1, B2, B6) a vitamín C, E. Cennými minerálnymi látkami sú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík.

Čo budeme potrebovať?

  • 300g kuracích pŕs

  • 1 pohár ryže (200 ml)

  • huby (lesné huby, hliva, šampiňóny)

  • 1 väčšia cibuľa

  • 2-4 strúčiky cesnaku

  • čili papričky

  • mrkva 

  • hrášok

  • soľ

  • tymian  

  • olej

Postup

Kuracie mäso nakrájame na rezance a prudko opečieme. Osobitne si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme plátky cesnaku, opečené kuracie mäso a predvarené huby (5-10 minút). Zeleninu pridávame podľa tvrdosti (najskôr mrkvu, potom brokolicu a nakoniec hrášok) a osolíme.

Dobre premiešame, podľa potreby podlejeme zeleninovým vývarom alebo horúcou vodou. A dusíme do mäkka. Udusené mäso a zeleninu zmiešame s udusenou ryžou. Servírujme obložené zeleninou.


Prečítajte si článok od gastroenterológa:

Jedzte huby, predídete chorobám!