Fazuľová nátierka

Strukoviny obsahujú veľa bielkovín, preto môžeme nimi nahradiť mäso - živočíšne bielkoviny, najmä v diétnom stravovaní. Medzi naše najčastejšie strukoviny patrí fazuľa, šošovica, hrach, sója a menej preferovaný cícer a bôb, ktorý je však rovnako zdraviu prospešný.

Strukoviny obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín A, C. Fazuľa je bohatá aj na minerálne látky, ako je fosfor, horčík, draslík, železo, zinok a mangán. Spôsob prípravy strukovín môže byť rozmanitý, záleží na chuti.

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g bielej fazule
  • 1 cibuľa
  • 1-2 PL oleja
  • 3 PL masla
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • žerucha, prípadne petržlenová vňať

Postup

Fazuľu si namočíme deň vopred a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme maslo, prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú na oleji opraženú cibuľu. Dochutíme soľou, korením. Servíruje na čerstvom pečive alebo na hriankach, ozdobíme nasekanou žeruchou, čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne pažítkou.

**TIP do kuchyne:** Suchú fazuľu, hrach, sóju a cícer si namočíme deň vopred, aspoň na 12 hodín, aby sa uvarila do mäkka a bola lepšie stráviteľnejšia. Namiesto suchej fazule môžeme použiť aj fazuľu v slanom náleve (bielu alebo červenú).
- - - - - -

Domáce je domáce

Pripravte si domácu bagetku alebo domáci čerstvý chlieb.